Rusia a introdus blocada economică împotriva Transnistriei, nu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Republica Moldova, Ghenadii Altuhov (stânga) FOTO: trm.md
Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Republica Moldova, Ghenadii Altuhov (stânga) FOTO: trm.md

Pe 24 august, cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei, a avut loc ceremonia de arborare a drapelului de stat la ambasada Kievului la Chişinău.  Într-un interviu pentru Adevărul, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Republica Moldova, Ghenadii Altuhov, a declarat că formatul actual de menţinere a păcii nu contribuie la reglementarea conflictului transnistrean şi că acesta trebuie schimbat pe o misiune internaţională.

Totodată, el afirmă că nu Ucraina este cea care a blocat economic Transnistria, ci Rusia prin taxele vamale restrictive pentru mărfurile din regiune.

Excelenţă, ce s-a schimbat în Ucraina după Euromaidan?

În primul rând, situaţia s-a schimbat radical nu numai în Ucraina, dar în toată regiunea. Noi suntem în faţa unei agresiuni a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. La aceasta se adaugă şi anexarea republicii Autonome Crimeea de către Federaţia Rusă. Dacă vorbim despre situaţia internă în Ucraina, noi vedem o unire unanimă a întregului popor ucrainean, a tuturor minorităţilor etnice din Ucraina, în faţa necesităţii de a lupta împotriva duşmanului declarat şi nedeclarat. Noi nu acceptăm referirile precum că la noi în ţară există fascismul. Noi nu acceptăm că răscoala poporului împotriva regimului cleptocrat poate fi denumită ca răsturnarea puterii de stat. Aceasta a fost în mod categoric răscoala populară împotriva regimului cleptocrat. Suntem gata să continuăm eforturile noastre pentru construirea unui stat european.

Ce înseamnă Ziua Independenţei Ucrainei astăzi, când pe teritoriul ei are loc un conflict armat?

Noi, desigur, trebuie să alegem: să renunţăm sau să arătăm duşmanului că nu suntem speriaţi, nu suntem zdrobiţi de această invazie. Noi suntem uniţi, noi suntem gata să apărăm valorile noastre şi suntem gata să ne apărăm patria noastră.

ambasada ucrainei moldova

Cum apreciaţi relaţia Republica Moldova - Ucraina în contextul regional actual?

În primul rând, vreau să spun că Republica Moldova este statul cu care noi avem relaţii prietenoase în mod tradiţional. Aş spune că relaţiile noastre sunt deosebite. Vreau să menţionez că în aceste luni dificile, începând cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Republica Moldova, alături de alte state, a susţinut foarte ferm suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Noi apreciem poziţia Republicii Moldova expusă pe platformele internaţionale, cum ar fi ONU, APCE, OSCE. Republica Moldva este statul din CSI care a pledat categoric pentru condamnarea intervenţiei ruse.

ambasada ucrainei moldova

S-a schimbat ceva în abordarea Ucrainei faţă de reglementarea conflictului transnistrean după agresiunea Federaţiei Ruse împotriva sa?

Abordarea Ucrainei nu s-a schimbat. În cei 25 de ani am susţinut în mod categoric integritatea teritorială a Republicii Moldova în limitele graniţelor din 1991. Noi credem că acest conflict poate fi reglementat în baza principiului de integritate teritorială. Noi credem că formatul de negocieri 5+2 trebuie să funcţioneze în întregime, cu participarea observatorilor. Aşteptăm o abordare constructivă şi din partea Tiraspolului şi a Federaţiei Ruse.

Din păcate, noi trebuie să spunem clar că formatul actual de menţinere a păcii nu este unul care să contribuie la reglementarea conflictului transnistrean. Noi credem că înlocuirea acestuia cu o misiune internaţională de menţinere a păcii, ar constitui un pas mult mai constructiv.

Aşa-numitele autorităţi transnistrene vorbesc despre o blocadă economică din partea Ucrainei. Există cu adevărat această blocadă?

Am avut întâlniri cu autorităţile din regiunea transnistreană, dar şi cu negociatorii din Republica Moldova în cadrul cărora am explicat că a vorbi despre o blocadă din partea Ucrainei este, pur şi simplu, absurd. Da, Ucraina a luat anumite măsuri pentru a securiza graniţa. Avem toate argumentele pentru acest pas. În primul rând, este vorba despre prezenţa în Transnistria a unui contingent militar, care nu face parte din cel de menţinere a păcii. În al doilea rând, una dintre cele mai importante etape privind realizarea parcursului european al Ucrainei, dar şi al Moldovei este lupta cu corupţia.

Nu este un secret că pe segmentul transnistrean al graniţei moldo-ucrainene înflorea contrabanda. Este vorba despre aşa-numitele mărfuri supuse accizelor: alcool şi tutun. Acţiunile Ucrainei privind intensificarea controlului pe acest segment al frontierei sunt absolut normale.

Cu privire la aşa-numita blocadă economică, despre care vorbesc autorităţile transnistrene, pot spune că schimbul comercial dintre regiunea transnistreană şi Ucraina s-a micşorat cu o treime, mai exact cu 36% de la începutul agresiunii ruseşti. Iar volumul schimburilor comerciale ale Rebublicii Moldova s-a micşorat cu aproximatv 30%. Este o tendinţă regională, de aceea este absurd să vorbeşti despre o blocadă economică.

De asemenea, noi nu am introdus nici un fel de sancţiuni pentru regiunea transnistreană, în timp ce Federaţia Rusă a introdus anumite taxe vamale restrictive pentru mărfurile tadiţionale din regiune. În acelaşi timp, volumul schimburilor comerciale dintre regiunea transnistreană şi Federaţia Rusă s-a micşorat de două ori. Deci, cine a introdus blocada? Apropo, acestea sunt datele statisticii transnistrene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite