Rusia și Europa se joacă de-a Moldova!

Rusia și Europa se joacă de-a Moldova!

Serghei Narîşkin (dreapta), la negocieri cu democraţii lui Lupu şi comuniştii lui Voronin

La o săptămână după alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, urmate de negocieri eşuate între liderii PD, PL şi PLDM, comuniştii au adus un negociator-surpriză de la Moscova. Serghei Narîşkin, şeful Administraţiei Prezidenţiale din Federaţia Rusă, a mediat ieri o posibilă alianţă între Partidul Comuniştilor şi democraţii lui Marian Lupu. La finalul negocierilor, liderul PD şi comunistul Vladimir Voronin, a

Ştiri pe aceeaşi temă

Serghei Narîşkin, şeful administraţiei prezidenţiale de la Moscova, aflat într-o vizită-fulger la Chişinău, i-a chemat la negocieri pe Vladimir Voronin, liderul comuniştilor, şi pe Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat.
În urma negocierilor, cei trei s-au afişat public şi au transmis mesaje din care reiese o apropiere a celor două partide moldoveneşti de Rusia. Sub pretextul unei „vizite de lucru", în care s-a întâlnit formal şi cu preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, reprezentantul Kremlinului a intermediat o alianţă de centru stânga în Basarabia. „Înţelegem că la mijloc se află problema statalităţii, suveranităţii şi căutarea unei orientări geopolitice şi că Moldova are nevoie de o guvernare care ar fi în stare să rezolve toate aceste probleme. Vrem ca acestea să fie rezolvate în contextul unei colaborări strategice între Republica Moldova şi Federaţia Rusă", a declarat Narîşkin după discuţiile de la Chişinău.


„APRECIEZ COLABORAREA RUSIA-MOLDOVA"
După negocierile cu democraţii şi comuniştii din Republica Moldova, şeful Administraţiei prezidenţiale de la Moscova, cunoscut ca unul dintre oamenii de bază ai premierului rus Vladimir Putin, s-a lăsat filmat de posturile ruseşti de televiziune flancat de Lupu şi Voronin. Cea mai optimistă declaraţie privind posibila formare a unei alianţe de stânga în Moldova a fost chiar a liderului Partidului Comuniştilor. „Noi vom forma acea majoritate parlamentară care va conduce ţara", a declarat Vladimir Voronin după tratativele cu democratul Lupu, mediate de Narîşkin.
De cealaltă parte, liderul democraţilor din Moldova a avut un discurs vag, însă a lăsat de înţeles apropierea de Rusia. „Aş vrea să menţionez colaborarea noastră la nivel înalt cu colegii. Apreciez înalta colaborare între Rusia şi Moldova", a declarat Marian Lupu. „Moscova încearcă să manipuleze şi să intimideze Partidul Democrat. Un singur om nu poate să decidă formarea unei alianţe. Aceasta trebuie să o decidă partidul", a declarat pentru „Adevărul" Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PD.


„VREU SĂ AUD
DIN GURA LUI LUPU"

Ceilalţi actori din scena politică a Moldovei care au intrat în Parlament după alegerile din 28 noiembrie s-au ferit să comenteze existenţa unei alianţe democrato-comuniste. „Nu vreau să comentez acest lucru", a declarat Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat şi actualul prim-ministru.
„Vreau să aud asta din gura lui Lupu, să văd o poziţie oficială a PD", a precizat Mihai Ghimpu, şeful statului şi totodată liderul PL.
Vlad Plahotniuc, finanţatorul principal al PD în această campanile electorală şi aspirantul la funcţia de premier al Moldovei, a confirmat negocierile avansate cu comuniştii. „Este real acest lucru, dar nu sunt eu mandatat să vorbesc", s-a limitat la comentarii milionarul Plahotniuc. Dacă cele două democraţii se aliază cu comuniştii, cele două formaţiuni vor putea alege Guvernul şi desemna preşedintele Parlamentului. Această alianţă ar mai avea nevoie de doar patru voturi pentru a alege şi şeful statului.


„SUPORTUL UE POATE ZBURA CA VÂNTUL"
Despre orice fel de coaliţie a partidelor parlamentare din Moldova cu comuniştii, care ar putea forma majoritatea, oficialii UE au avut o poziţie tranşantă. „Dacă Filat face o alianţă cu Partidul Comuniştilor, suportul şi simpatia Parlamentului European vor zbura ca vântul", a declarat pentru „Adevărul" Graham Watson, raportorul Parlamentului European pentru Moldova. „În cazul în care Filat nu face nicio înţelegere cu comuniştii şi caută o alianţă coerentă, atunci integrarea europeană s-ar putea produce foarte curând", a spus deputatul european. „Dacă defineşti istoria ca fiind întâlnirea dintre caracter şi şansă, acum este momentul pentru moldoveni să-şi arate adevăratul caracter", a adăugat oficialul. Un alt semnal al europenilor a fost transmis de Stefan Füle, Comisarul european pentru extindere, într-un interviu pentru postul de radio „Deutsche Welle".
„Politicienii de la Chişinău pot conta pe dorinţa noastră de a adânci relaţia cu Republica Moldova, ca şi pe sprijinul nostru pentru reforme ambiţioase şi pentru îndeplinirea agendei de apropiere a ţării de Uniunea Europeană", a afirmat Fule. „Revenirea la putere a PCRM ar însemna o înfringere a Occidentului în Republica Moldova, care va duce la o reevaluare a poziţiilor faţă de ţara noastră", a declarat analistul politic Victor Chirilă. ;

Găzduit de Plahotniuc

Primul om politic cu care s-a întâlnit trimisul Kremlinului la Chişinău, vineri seară, a fost chiar Vlad Plahotniuc, numărul doi pe lista democraţilor şi cel care face jocurile în negocierile partidului. Serghei Narîşkin a ales să se cazeze la Hotelul „Nobil" din centrul Capitalei, care aparţine milionarului. La sosirea sa, Plahotniuc l-a întâmpinat prieteneşte chiar la intrarea în hotel. După negocierile cu democraţii şi comuniştii, oficialul Rusiei a părăsit Moldova.

Cine este Narîşkin

Serghei Narîşkin face parte din echipa lui Vladimir Putin de la Sankt Petersburg. A făcut Şcoala Superioară a KGB-ului din Minsk, după care a lucrat în diplomaţie. În anii '90 a lucrat cu Putin la Departamentul Relaţii Economice Externe din Sankt Petersburg. În februarie 2004 a fost numit şef adjunct al Direcţiei Economice a Administraţiei Prezidenţiale, iar în septembrie 2004 - ministru de stat. Din 12 mai 2008 este şef al Administraţiei Prezidenţiale din Federaţia Rusă.

Este adevărat că cele două părţi, PD şi PCRM, sunt foarte apropiate şi vor
să resolve criza politică din ţară.

Mark Tkaciuk
lider PCRM


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările