RUGBY Toamna se numără... eseurile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TUDOR IOVU Tricolorii mar au obținut patru victorii în acest an, inclusiv în disputa cu naționala Olandei
TUDOR IOVU Tricolorii mar au obținut patru victorii în acest an, inclusiv în disputa cu naționala Olandei

Noiembrie este o lună specială pentru rugby-ul din Moldova. Selecționatele vor participa în meciuri internaționale, iar cluburile vor juca în Cupa Moldovei. Zeci de jucători au fost convocați în cantonament pentru pregătirea către partidele din cadrul Campionatului European.

Reprezentativa de seniori a Moldovei se află în ajunul unor meciuri vitale din actualul sezon, în care este obligată să învingă pentru a-și îmbunătăți imaginea în sportul internațional, dar și pentru a-și spori șansele de promovare într-un eșalon superior.

După ce și-au încheiat evoluțiile în actualul sezon la formațiile lor de club, internaționalii noștri au revenit la Chișinău și s-au reunit vineri la stadionul CS Buiucani pentru a demara pregătirile pentru meciul Moldova - Polonia din 12 noiembrie.

„Am avut un sezon bun în 2011 și suntem obligați să îl încheiem cu două victorii în meciurile pe care le mai avem de jucat în această lună. Îi vom avea în lot pe cei mai buni jucători și avem șanse reale ca, la finalul campionatului Diviziei 2A, să obținem o promovare în eșalonul superior", a spus pentru „Adevărul" președintele Federației Moldovenești de Rugby, Vasile Revencu.

Moldovenii, printre liderii Diviziei 1B

În 2011, jucătorii moldoveni și-au bucurat fanii cu mai multe victorii în dispute cu selecționate puternice. Au reușit să învingă Germania, Olanda, Cehia, Polonia și doar în meciul cu Belgia, din deplasare, au suferit înfrângere.

Actualmente, tricolorii se află pe locul secund în clasamentul grupei, având 16 puncte, la fel ca Belgia și Polonia.

„Majoritatea internaționalilor noștri joacă la cluburi din Rusia, unde recent s-a încheiat sezonul și majoritatea au revenit deja acasă. Alți doi stranieri vor veni din România și Anglia. Victor Leon joacă la Dinamo București, iar Vadim Cobâlaș este singurul moldovean din rugby-ul englez, fiind legitimat la Sale Sharks. Totuși, venirea ultimului este sub semnul întrebării din cauza programului competițional intensiv din superliga britanică", menționează șeful federației.

Victor Leon speră că experiența acumulată în campionatul României îl va ajuta la națională. „Noi, tinerii, avem obligația să-i ajungem din urmă la capitolul performanță pe colegii mai experimentați. Mai ales că acum vor fi absenți câțiva dintre lideri, însă echipa haiducilor are nevoie de victorie în disputele cu Polonia și Cehia", a spus rugbistul.

Potrivit lui Vasile Revencu, în meciul de sâmbătă ar putea juca și câțiva rugbiști de la naționala de tineret Under-20. În afară de Mihai Gheorghieș (de la Universitatea Tehnică), care a mai cochetat cu formația de seniori, în meciul cu Polonia ar mai putea juca Igor Orgheanu și Andrei Mahu (ambii de la ASEM), Gheorghe Gajion (UTM), Alexandru Baltag (USEFS) și Alexandru Breazu (RC Ciorescu).

În grupa 1B a Cupei Europei pe Naţiuni 2010-2012, selecționata Moldovei se clasează pe locul doi, la egalitate de puncte cu lidera Belgia. Primul loc în grupă permite promovarea în Divizia 1A - prima grupă valorică continentală, după Turneul celor Şase Naţiuni.

Am ajuns campion al Rusiei cu echipa Krasnîi Iar. Vreau să înving și cu naționala Moldovei.

Dumitru Arhip
Rugbist

Performanțe și dezamăgiri

Anul 2011 a fost unul bogat în evenimente pentru rugby-ul din Moldova. Federația de profil apreciază că cele mai mari reușite înregistrate de tricolori sunt victoriile echipei de seniori în Campionatul European pe Națiuni, dar și accesul selecționatei de tineret în finala unui turneu similar. La rugby-7 moldovenii au avut rezultate contradictorii în Top-12 european. Fetele s-au clasat pe locul zece și vor evolua în continuare în grupa de elită, iar băieții s-au clasat pe ultimul loc și au retrogradat.

PROVINCIA

De la mătura de mălai la balonul oval

Elena Radețchi și Igor Burea, antrenori în satul Tabani

Soții Elena Radețchi și Igor Burea s-au cunoscut pe băncile Universității de Sport. După absolvirea facultății, familia s-a mutat în satul Tabani, raionul Briceni, unde au creat o școală de rugby. „Am adus acest sport în sat doar în septembrie, dar în două luni am atras deja vreo 30 de copii la antrenamente. Din păcate, ei au puțin timp liber, fiindcă toți tăbănenii cresc mălai și au nevoie de ajutorul odraslelor în gospodărie. Sunt convinsă, totuși, că în scurt timp vom avea o bună echipă de juniori", spune Elena Radețchi, care a făcut parte din primul lot al naționalei de rugby feminin.

În centrul țării, la Anenii Noi, tânărul antrenor Vasile Grosu activează de peste un an și pregătește în prezent aproape 20 de copii.
Interesul micuților pentru jocul cu balonul oval nu este întâmplător. Dintre toate sporturile de echipe din Moldova, rugby-ul se remarcă cel mai bine pe plan internațional.

„Încet, dar sigur sportul nostru prinde rădăcini și în raioane. Avem deja secții de rugby la Briceni, Soroca și Anenii Noi, iar la anul care vine planificăm să creăm echipe la Edineț și Drochia", spune președintele federației, Vasile Revencu.

STUDENȚI

Primul turneu universitar

Echipa Universității Tehnice participă la mai multe turnee simultan

Cei mai buni jucători ai echipelor naționale vin pe bandă rulantă de la cluburile universităților din Chișinău, fiind convocați atât la selecționatele de seniori, cât și la cele de tineret.

În premieră, forul național de profil împreună cu Federația Sportului Universitar au organizat un campionat studențesc.

Selecționata Universității Tehnice din Moldova, antrenată de Tudor Procopii, a avut o prestație fără greșeli în acest turneu și a devenit învingătoare. UTM s-a clasat pe primul loc cu 90 de puncte acumulate, urmată în top de Academia de Studii Economice (80 de puncte) și Universitatea de Stat din Moldova (61 de puncte). Echipa UTM a participat, de asemenea, la campionatele Poloniei și României de rugby-7.

Primul campionat a fost finanțat în totalitate de federația de rugby. „A fost un debut de bun augur și sperăm că acest turneu va devenit unul tradițional", a spus Vasile Revencu, președintele FMR.

TINERET

În Polonia, după titlul de campioni

La mijlocul lui noiembrie, naționala de juniori Under-20 va participa, pentru a treia oară consecutiv, în finala Campionatului European de Rugby clasic.
Pregătiți de Sergiu Moțoc și Ion Cebotari, tricolorii mici nu se află în cantonament din motive financiare, în schimb, se antrenează zilnic la stadionul Buiucani din Capitală. „Sunt în pregătiri 42 de jucători, 26 dintre care se vor deplasa la 13 noiembrie în Polonia, țară care va găzduit turneul final al Europenelor", a spus pentru „Adevărul" Vasile Revencu, președintele Federației Moldovenești de Rugby. El a precizat că echipa noastră are un singur obiectiv - cucerirea titlului. Până în prezent, selecționata noastră de tineret a devenit vicecampioană în anii 2004 și 2009.

Mihai Gheorghieș (în negru), liderul tricolorilor mici

Moldovenii vor întâlni în primul meci, din semifinale, formația Ucrainei, un adversar care practică un rugby dur și de contact. În celălalt meci, se vor duela gazdele și campioana europeană în exercițiu, Lituania. „Fiecare adversar este greu de învins, dar cred că vom juca finala în compania polonezilor", spune Revencu.

Un alt obiectiv pus în fața staffului selecționatei este pregătirea rezervelor pentru echipa de seniori. Din lotul de jucători de la tineret, Mihai Gheorghieș (UTM Chișinău) cochetează de mai mult timp cu naționala. El a jucat într-un singur meci, iar în alte trei a fost de rezervă. Pentru ultimele meciuri ale echipei mari din actualul sezon, vor mai fi atrași cinci jucători de la tineret.

FEMININ

Cumnatele de la naționala de rugby

Oxana Bunici este o sportivă bună la toate. Lideră a rugby-ului feminin din Moldova, tânăra de la Mălăieşti, raionul Orhei, a fost cucerită de mişcare încă din anii de şcoală. „Nu puteam sta locului. Eram o bătăuşă şi-i băgam în sperieţi pe tinerii din sat, chiar şi pe băieţi", mărturiseşte Oxana. Aceste aptitudini de luptătoare i-au îndrumat paşii spre secţia de karate din Orhei. Simultan, fata juca şi pentru echipa de volei din Mălăieşti, care a devenit vicecampioană raională. În kimono, actuala rugbistă a ajuns până la centura galbenă.

Moldoveanca Oxana Bunici (cu balonul), a fost și lideră a echipei Otrada Odesa

În 2003, Oxana a devenit elevă a Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv şi a început să practice canotajul, devenind ulterior membră a lotului naţional. Din 2007, ea studiază la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport (USEFS), unde a păşit pentru prima dată pe terenul de rugby. Până în 2010, a făcut tocmai trei genuri de sport: canotaj, rugby şi chiar fotbal feminin, jucând pentru echipa Roma Puhăceni.

În urmă cu un an, rugbista de la Mălăieşti a marcat cel mai important eseu din viaţa sa, căsătorindu-se cu şoferul bălţean Roman Ciofu. „E departe de sport, chiar şi acum după un an de la căsătorie, dar mă susţine în toate", afirmă jucătoarea.

La USEFS, Oxana Bunici s-a împrietenit cu baschetbalista Lilia Dolghi, care s-a reprofilat şi ea în fotbalistă şi rugbistă. În scurt timp, cele două fete au devenit şi colege la naţionala feminină de rugby.

Relaţiile amicale cu Lilia, originară din Borogani (Comrat), s-au cimentat când Oxana i-a făcut lipeala prietenei sale din sport cu fratele ei, Gheorghe. Îndrăgostiţii vor spune „da" în faţa altarului duminica viitoare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite