UPDATE: Ultima şedinţă a Guvernului Gaburici, neconstituţională. Hotărârea privind trecerea Prutului cu buletinul, cu o soartă neclară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetăţenii români au nevoie în continuare de paşaport pentru a intra în Republica Moldova.
Cetăţenii români au nevoie în continuare de paşaport pentru a intra în Republica Moldova.

Hotărârile luate marţi de Guvernul Gaburici au fost luate de un guvern neconstituţional, conform unui comunicat al Curţii Constituţionale de la Chişinău. Printre aceste hotărâri se număra şi aceea care permite cetăţenilor români să intre în Republica Moldova fără paşaport, doar în baza buletinului de identitate.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova arată că din momentul comunicării demisiei prim-ministrului, Guvernul îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. Pornind de la decizia Curţii Constituţionale, rezultă că toate Hotărârile de Guvern, adoptate în şedinţa Guvernului din 16 iunie, care depăşesc „funcţiile de administrare a treburilor publice” sunt neconstituţionale.

Curtea Constituţionala a hotărât ca demisia prim-ministrului şi a întregului Guvern intră în vigoare în momentul comunicării acesteia, prin una din cele doua modalităţi: 1) în cazul cererii scrise în adresa Parlamentului – în momentul depunerii; 2) în cazul anunţului public – în momentul emiterii. Premierul Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia oficial pe data de 12 iunie. Cu toate acestea, fiind demisionar, prim-ministrul Chiril Gaburici a decis sa convoace la 16 iunie 2015 o ultima şedinţa de Guvern cu o agenda de peste 50 de proiecte de hotărâri.

Preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău Alexandru Tănase a declarat că ”Toate hotărârile de guvern adoptate în şedinţa de ieri sunt valabile si beneficiază de prezumţia constituţionalităţii, pana la proba contrarie.”

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite