România, acuzată de presa rusă că ar polua Republica Moldova FOTO

România, acuzată de presa rusă că ar polua Republica Moldova FOTO

FOTO kp.md

Redacţia de la Chişinău a ziarului rusesc „Komsomoliskaya pravda” scrie că norul radioactiv, depistat deasupra Europei în septembrie-octombrie, ar veni din România şi nu din Rusia, aşa precum a menţionat recent presa română. Potrivit publicaţiei, concentraţia de izotopi din aerul atmosferic al României este mai mare decât în cel al Rusiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

În articolul din presa rusă se precizează că atât în România cât şi în Rusia concentraţia de izotopi este sub nivelul admisibil, doar că în România ar fi mai mare concentraţia de izotopi. Astfel, publicaţia scrie că, dacă Rusia este sursa generatoare de nori radioactivi nu ar fi logic ca sursa să aibă mai puţină concentraţie de izotopi decât România, o ţară ce se află la mii de kilometri distanţă, notează publicaţia.

Jurnaliştii au tras această concluzie după ce au studiat o hartă, a cărei sursă ar fi Agenţia pentru Energie Nucleară.

Conform graficului prezentat, cel mai înalt grad de izotopi este concentrat deasupra Bucureştiului şi este indicat prin culoare roşie.

De asemenea, jurnaliştii scriu că organele speciale ale Republicii Moldova ar fi învinuit eronat Rusia că ar fi sursa norului radioactiv, pentru a nu discredita România şi Occidentul.

Amintim că Institutul francez de siguranţă nucleară a anunţat la începutul lunii noiembrie că un nor radiactiv a traversat Europa, provenind cel mai probabil din Rusia sau Kazahstan.

Particule radioactive neobişnuite de ruteniu 106 au fost detectate la sârşitul lui septembrie şi începutul lui octombrie deasupra mai multor ţări din Europa.

Ulterior, conglomeratul nuclear rus Rosatom a informat opinia publică că nu a înregistrat „niciun incident sau pană” la instalaţiile sale nucleare, în ciuda poluării radioactive cu izotopul radioactiv Ru-106 detectată de serviciile meteorologice ale ţării.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările