RISE Moldova: Avioane cu numere de înmatriculare moldoveneşti, fotografiate în Libia în timp ce transportau militari, bani şi echipament VIDEO

RISE Moldova: Avioane cu numere de înmatriculare moldoveneşti, fotografiate în Libia în timp ce transportau militari, bani şi echipament VIDEO

FOTO rise.md

Jurnaliştii de la RISE Moldova au realizat o investigaţie în care arată cum avioane cu numere de înmatriculare moldoveneşti au fost fotografiate în Libia în timp ce transportau militari, bani şi echipament pentru Armata Naţională din estul Libiei (ANL). RISE Moldova a identificat şi cine sunt moldovenii cărora le aparţin sau le-au aparţinut avioanele şi care este legătura între ei şi războiul din Libia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit RISE, în iunie 2017 Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite a publicat un raport în care prezintă fotografii şi informaţii despre mai multe avioane cu numere de înmatriculare moldoveneşti care au fost închiriate, inclusiv, de aşa-zisa Armată Naţională din estul Libiei condusă de către Khalifa Haftar, conducătorul ANL, cel care a făcut parte din echipa lui Muammar Gaddafi.

Conform rezoluţiei din 2015 a aceluiaşi Consiliu de Securitate al ONU, este interzis sprijinul armat al structurilor din Libia nerecunoscute la nivel internaţional.
 
IL-18D ER-ICS este primul avion vizat în raport. Aeronava a fost văzută în Libia de mai multe ori pe parcursul anului 2016, dar şi la începutul anului 2017, încărcat cu bani şi echipament militar pentru forţele armate controlate de mareşalului Khalifa Haftar.
 

Potrivit documentului, avionul cu numere de înmatriculare moldoveneşti nu are un proprietar oficial şi nu este înregistrată în nicio ţară. Însă, până în iulie 2015, aceasta a aparţinut companiei moldoveneşti Grixona SRL care, între timp, şi-a schimbat de două ori denumirea: iniţial — în Sky Prim Air SRL, iar, în 2016 este redenumită Terra Avia SRL. Firma aparţine moldoveanului Grigore Ghilan. Cu o săptămână înainte ca aeronava să fie scoasă din registrul aerian al Republici Moldova, omul de afaceri a fost decorat de preşedintele Nicolae Timofti cu ordinul “Gloria Muncii” pentru merite în domeniul aviaţiei civile.

Proprietarul Terra Avia SRL, Grigore Ghilan: „Nu este adevărat ceea ce spun ei. Aeronava care a fost implicată în transportul armamentului, IL-18, a fost radiată demult, însă paraziţii aceia s-au folosit de unele momente, au vopsit iarăşi chestiile acestea… Eu am raportat”.

Directorul adjunct al Autorităţii Aeronautice Civile, Nicolae Buzu: „Într-adevăr pe nave erau semne de înmatriculare ale Republicii Moldova. Dacă cineva pune semnele de înmatriculare ale ţării noastre, noi nu putem să ducem răspundere şi nu controlăm navele acestea după ce au fost radiate de la noi din registru”.

IL-76TD ER-IAX este a doua aeronavă fotografiată în timp ce efectua zboruri suspecte în Libia. De exemplu, în decembrie 2016 avionul a fost folosit ca mijloc de transport de un general al armatei lui Haftar.

Citeşte continuarea investigaţiei pe RISE.md

citeste totul despre: