Risc minim de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetăţenii sunt sfătuiţi să aplice măsurile de prevenire a inundaţiilor
Cetăţenii sunt sfătuiţi să aplice măsurile de prevenire a inundaţiilor

În acest an nu vom avea inundaţii asemănătoare celor din anul 2010, chiar dacă zăpada se va topi brusc pe înteg teritoriul ţării, susţine Ion Cuceinic, şeful Agenţiei „Apele Moldovei".

Oficialul dă asigurări că lacurile de acumulare sunt pregătite pentru un aflux mare de apă şi pentru eventuale deversări din râuri. Ion Cuceinic, şeful Agenţiei „Apele Moldovei" afirmă că autorităţile încearcă să prevină inundaţiile prin micşorarea nivelului apei din lacurile de acumulare de pe râul Nistru şi Prut.

„Situaţia hidrologică creată în prezent în bazinele râului Nistru şi Prut nu ne îngrijorează la capitolul inundaţii. Astfel în prezent, Republica Moldova are o rezervă de 300 milioane de metri cubi în lacul de la Costeşti-Stânca, de pe râul Prut pentru a acumula viitura. De asemenea, există o rezervă de acumulare a viiturii în lacul de la nodul hidrotehnic de la Novodnestrovsk de pe râul Nistru", a precizat într-un interviu pentru postul public de televiziune, Ion Cuceinic, şeful Agenţiei „Apele Moldovei"

Cuceinic dă asigurări că toată viitura care va fi formată după topirea zăpezilor va încăpea în lacurile de acumulare.
Şi specialiştii de la Serviciul Hirdometeorologic de Sta estimează că nu va fi înregistrată o cantitate mare de apă în această primăvară. „Conform ultimelor date privind stratul de zăpadă, adâncimea de îngheţ a solului, precum şi prognozei sinopticienilor pentru următoarele 7 zile, există certitudinea că nu vom avea ape de primăvară periculoase. În plus, nivelul apei din râurile de pe teritoriul Moldovei, precum şi în Nistru şi Prut, din lacurile mari de acumulare (Costeşti-Stânca şi Novodnestrovsk) oricum este unul scăzut. De aceea bazinele respective vor putea primi această cantitate de apă şi s-o treacă prin albia lor.

Astfel, apele mari de primăvară nu vor depăşi 150% din normă în cazul în care va avea loc o încălzire bruscă a vremii", afirmă Veacelsav Ghirghiligiu, specialist principal al Direcţiei Hidrologie a Serviciului Hirdometeorologic de Stat.

Meteorologii prognozează o uşoară răcire a vremii şi precipitaţii nesemnificative în următoarele zile.

SINISTRAȚII DIN COTUL MORII Vezi cum trăiesc oamenii bântuiţi de fantoma satului luat de şuvoaie. Vezi GALERIILE FOTO!

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite