Rezultatele alegerilor au arătat un nivel înalt de polarizare a societăţii din Republica Moldova

Rezultatele alegerilor au arătat un nivel înalt de
polarizare a societăţii din Republica Moldova

Pirkka Tapiola. FOTO Arhivă Adevărul

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat că alegerile parlamentare au arătat un nivel înalt de polarizare a societăţii şi acest fapt nu este generat doar de factorul geopolitic, trasnmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

În opinia oficialului, sunt diferite polarizări în societate – pe criterii de limbă sau etnie şi aici e nevoie de implementarea unor politici care dă unească societatea. Ambasadorul european a menţionat că Republica Moldova trebuie să aibă o strategie orientată către minorităţile naţionale. E nevoie de implementarea unor instrumente de comunicare cu cetăţenii, dezvoltând o atmosferă împăciuitoare. Oficialul a mai spus că reforma justiţiei şi combaterea corupţiei trebuie să rămână sarcinile principale ale guvernării în parcursul european al Republicii Moldova.

Viceministrul în exerciţiu al afacerilor externe şi integrării europene, Iulian Groza, a declarat că rezultatul scrutinului indică o polarizare a societăţii, dar totuşi votul cetăţenilor pentru opţiunea europeană arată victoria orientării pro-europene. „Rezultatele  alegerilor, într-un fel, oferă o nouă şansă pentru Republica Moldova de a pune în aplicare acele idei care au funcţionat în statele europene, care au reuşit pentru că şi-au fixat acest obiectiv şi nu au deviat de la el”, a mai spus Iulian Groza.

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a declarat că, dacă guvernarea nu va face ordine în domeniile problematice, următoarele alegeri ar putea fi de asemenea geopolitice. În opinia sa, cele 3 partide care negociază coaliţia pro-europeană au pierdut circa 150-160 de mii de voturi pentru că guvernanţii au făcut un şir de promisiuni în campania electorală din 2010 şi nu şi le-au onorat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările