Rezoluţie de urgenţă cu privire la Moldova, propusă la Congresul PPE de la Helsinki

0
Publicat:
Ultima actualizare:
s

Partidul Naţional Liberal din România solicită autorităţilor de la Chişinău, într-o Rezoluţie de urgenţă propusă la Congresul PPE de la Helsinki, să garanteze pluralismul politic, să oprească hărţuirea şi intimidarea opoziţiei şi să înceteze persecuţiile politice şi demiterea membrilor şi activiştilor opoziţiei din toată ţara.

PNL îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu creşterea concentrării puterii politice şi economice în mâinile unui grup restrâns de persoane şi deteriorarea standardelor democratice fundamentale în Republica Moldova, transmite IPN.

„Facem apel la autorităţile Republicii Moldova să garanteze principiile fundamentale ale democraţiei reprezentative şi să asigure că voinţa alegătorilor, exprimată în alegerile municipale din Chişinău din 2018, recunoscute de observatorii naţionali şi internaţionali, este respectată pe deplin. Să asigure principiul independenţei judecătoreşti şi să renunţe la practicile antidemocratice de politizare ale sistemului judecătoresc şi de instrumentalizare a sistemului de justiţie în scopuri politice”, se spune în Rezoluţie.

Autorităţilor de la Chişinău li se mai cere să ia în calcul recomandările OSCE/ODIHR şi ale Comisiei de la Veneţia privind reforma electorală. De asemenea, să garanteze integritatea procesului electoral prin abţinerea de la utilizarea resurselor administrative şi utilizarea ilegală a instituţiilor de stat împotriva oponenţilor politici înainte, în timpul şi după campania electorală.

O altă solicitare este asigurarea dreptului la alegeri libere şi corecte prin asigurarea dreptului cetăţenilor Republicii Moldova din diasporă să participe liber şi plenar în următoarele alegeri parlamentare. La fel, este solicitată garantarea dreptului la libera exprimare şi libertatea mass-mediei,  încetarea discriminării împotriva jurnaliştilor independenţi prin interdicţia de a participa la evenimente care prezintă un interes public major şi oprirea practicii antidemocratică de criminalizare a activităţii jurnalistice drept mijloc de răzbunare politică.

În perioada 7-8 noiembrie 2018, la Helsinki, are loc cel de-al 25-lea Congres al PPE, unde urmează să fie ales candidatul pentru preşedinţia Comisiei Europene după alegerile din mai 2019.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite