Rezistăm la un cutremur de cel mult șapte grade. Un seism mai puternic ar face praf Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezastrul din Japonia ne-a amintit că ne aflăm într-o zonă seismică activă unde pot avea loc cutremure de până la nouă grade pe scara Richter. Clădirile de la noi sunt proiectate pentru a suporta un seism de până la şapte grade. Testele de rezistenţă se fac mai mult pe hârtie.

Moldovenii îşi amintesc cu groază de cele mai mari cutremure pe care le-a fost dat să le trăiască: din 1940, din 1977 şi din 1986, în timpul cărora au murit 86 de persoane, iar peste patru mii de case au fost dărâmate.

Ecaterina Grumeza avea 17 ani în 1977 şi se afla acasă, la Ştefan-Vodă. „Era zece seara, priveam televizorul. Deodată, toţi câinii din mahala au început să latre, găinile cotcodoceau, vacile mugeau. Am alergat toţi afară. Când am revenit, un perete era dărâmat", îşi aminteşte femeia.

Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie, spune că nimeni în lume nu poate prognoza cu exactitate când va avea loc un cutremur. „Este important însă să fim pregătiţi pentru a face faţă unor cataclisme", susţine Vasile Alcaz. Potrivit lui, anul trecut în Moldova au fost înregistrate o sută de cutremure, dar majoritatea au avut intensitatea mai mică de patru grade şi n-au fost resimţite de populaţie.


ZONE CU RISC SPORIT ÎN CHIŞINĂU

Seismologul spune că cele mai vulnerabile sunt clădirile care, deşi au fost construite conform normelor, au suportat deja două cutremure, astfel scăzându-le rezistenţa. Este cazul blocurilor cu numerele 11, 13 şi 15 de pe strada Mioriţa din Chişinău, grav avariate în 1977 şi 1986. „Locatarii au fost evacuaţi de acolo. După reparaţii, oamenii au revenit. Pericolul persistă", spune Vladimir Şarban, pretorul sectorului Centru.

FOTO: Blocul de pe strada Miorița prezintă pericol seismic pentru că a fost grav avariat în timpul ultimelor două cutremure

image

„La noi nu s-a făcut o inspecţie pentru a vedea care este starea blocurilor, în ce măsură sunt pregătite pentru un cutremur de o intensitate mare. Ar trebui făcută o evidenţă a clădirilor cu probleme, dar n-avem bani", susţine Vasile Alcaz.

Marcel Răducanu, ministrul Construcţiilor, a declarat pentru „Adevărul" că toate casele sunt proiectate pentru a suporta un seism de şapte grade. În acelaşi timp, seismologii avertizează că în Moldova ar putea avea loc cutremure chiar şi de nouă grade.

Prezintă pericol şi clădirile în care locatarii au făcut modificări interioare ce afectează structura de rezistenţă a blocului. Reprezentanţii autorităţilor se plâng că nu au pârghii legislative pentru a-i pedepsi, dar spun că e în lucru un proiect ce va interzice astfel de intervenţii.

Potrivit unei hărţi seismice a Capitalei, întocmite în 2006 de Institutul de Seismologie, la comanda Primăriei, 40% din teritoriul Chişinăului este cu risc sporit. Harta este ţinută în taină, specialiştii motivând că nu doresc să creeze panică. La scară naţională, cel mai vulnerabil este sudul şi centrul republicii, unde au fost înregistrate cutremure de până la opt grade.


LINIŞTE PÂNĂ ÎN 2040?

Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului din România, susţine că viitorul mare cutremur se va înregistra după 2040. România, la fel ca şi Republica Moldova, este periodic afectată de seisme a căror sursă majoră este zona epicentrală Vrancea.


Ce facem în caz de cutremur

Dacă ne aflăm într-o încăpere, ar trebui să stăm lângă pereţii mai rezistenţi şi mai departe de geamuri, care s-ar putea sparge. Totodată, trebuie evitate scările. Ar fi bine să deconectăm energia electrică şi gazul.

Potrivit lui Alexandru Oprea, şef adjunct al Serviciului Situaţii Excepţionale, fiecare localitate din Moldova are o clădire destinată pentru adăpost în caz de cutremur. Angajaţii de la Situaţii Excepţionale simulează o dată la cinci ani în fiecare raion exerciţii de salvare în caz de cutremur. În această lună vor avea loc simulări în Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite