Revista presei regionale din Republca Moldova: „Trilionar în dolari la Bălţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Bălţi, oraşul supranumit şi capitala de nord a Republicii Moldova, trăieşte un trilionar în dolari (100 000 000 000 000). Adevărul e că este vorba nu de dolari SUA, ci de acei emişi de statul african Zimbabwe.

Bărbatul şi-a comandat trei astfel de bancnote de pe internet şi două le-a dăruit prietenilor, iar una şi-a păstrat-o. Astfel, bancnota de 100 trilioane este echivalentă cu 3,99 dolari americani. Dolarul zimbabvian este o consecinţă a inflaţiei din această ţară. Vedeţi mai multe detalii în articolul publicat de ziarul de limbă rusă „SP“ din Bălţi.

„OZN pe cerul de la Bălţi?”
Tot publicaţia bălţeană ne anunţă că mai mulţi locuitori din Bălţi afirmă că au văzut pe cer în noaptea de 27 ianuarie trei puncte luminoase, iar între ele o luminiţă alb-gri. Oamenii susţin că au încercat să fotografieze „OZN”-ul, dar n-au reuşit. Unui bărbat i s-a închis telefonul când a încercat să fotografieze luminile. Cineva totuşi a reuşit să filmeze aceste stele misterioase, iar pe site-ul SP poate fi văzută o imagine cu acestea. Oamenii de ştiinţă contactaţi de SP nu îşi pot explica fenomenul.  

 „La Cimişlia s-a scumpit evacuarea deşeurilor menajere”

„Gazeta de Sud“ de la Cimişlia scrie că la 1 ianuarie 2011, în Cimişlia au intrat în vigoare noile tarife pentru serviciul de evacuare a gunoiului. Astfel, fiecare locuitor al oraşului va trebui să achite lunar pentru acest serviciu câte 11 lei (0,7 euro), indiferent dacă locuieşte la bloc sau în casă la sol, iar agenţii economici vor trebui să scoată din buzunar între 101 şi 114 lei (între 6,16 şi 6,34 euro).

“Unii locuitori ai oraşului Cimişlia refuză să încheie contracte de evacuare a deşeurilor solide cu Gospodăria comunal-locativă şi scapă de gunoi aruncându-l în râpi, pe malul râuleţului Cogâlnic sau în ograda vecinului. De aici vine şi „reputaţia” Cimişliei, drept una din cele mai murdare localităţi, cu cele mai multe gunoişti neautorizate”, consideră Mihail Creţu, manager-şef interimar al Gospodăriei locativ-comunale din Cimişlia.

„Un succes al medicinei primare din raion”

Toate cele 16 centre de sănătate din raionul Ungheni au primit certificatele de acreditare, îşi informează cititorii „Expresul de Ungheni“. Este un succes absolut impresionant, mai ales că acreditarea e un proces foarte complicat şi, în cele mai multe cazuri, instituţiile medicale nu reuşesc din prima. Vicepreşedintele raionului, Petru Langa, prezent la evenimentul de înmânare a certificatelor, şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că medicina primară din raion a susţinut cu succes testul. „Aceste certificate de acreditare înseamnă şi o responsabilitate în plus”, a atenţionat dînsul, subliniind totodată că e nevoie de o perfecţionare permanentă.

 „WC-uri publice la benzinării”

Începând cu luna noiembrie, 2010, în apropierea tuturor staţiilor de alimentare cu carburanţi din Criuleni au apărut semne rutiere, care indică amplasarea în raza acestora a unui veceu, scrie publicaţia „Est-Curier“ din Criuleni. Surse din cadrul Poliţiei Rutiere Criuleni spun că nu este vorba de o simplă amabilitate a posesorilor de benzinării, ci de o Hotărâre a Guvernului, care obligă staţiile PECO să aducă la cunoştinţa călătorilor acest detaliu.

„Copiii, fără pâine şi lactate”
 
În ianuarie curent, micuţii care frecventează grădiniţa de copii din satul Găuzeni, raionul Rezina, au fost alimentaţi doar cu terciuri şi paste făinoase, iar în loc de pâine au mâncat colaci din cei colectaţi la biserica din localitate. Asta pe motiv că primăria a tergiversat perfectarea documentelor pentru procurarea produselor alimentare. Din aceeaşi cauză, în ianuarie, la grădiniţă a fost deficit de lactate şi produse din carne. Citiţi mai multe despre situaţia în care s-a pomenit această instituţie preşcolară în ziarul „Cuvântul“ din Rezina.

Revista presei regionale este realizată de Asociaţia Presei Independente.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite