Reţeta de făcut bani a şefilor de spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Cernat e unul dintre cei mai bine plătiţişefi de spitale din ţară (stânga). FOTO: Radio Europa Liberă Mihail Mâţu şi-a trecut în declaraţia de averetrei apartamente (dreapta) FOTO:odn.info.md
Victor Cernat e unul dintre cei mai bine plătiţişefi de spitale din ţară (stânga). FOTO: Radio Europa Liberă Mihail Mâţu şi-a trecut în declaraţia de averetrei apartamente (dreapta) FOTO:odn.info.md

Maşini de lux, domenii impunătoare, case ce-ţi iau ochii şi acţiuni la firme care bat criza. Averile nu-s ale unor prosperi oameni de afaceri, ci ale unor directori de spitale, pentru care salariul prea mic de la stat fie nu contează, fie le aduce, ca prin minune, un trai de invidia.

Mai mulţi directori de spitale din Moldova surprid nu doar prin CV-uri pline de diplome şi funcţii, ci mai ales prin declaraţii de avere greu de explicat pentru un angajat la stat. Liste întregi cu terenuri, case de milioane şi investiţii substanţiale în afaceri care merg ca pe roate sunt doar câteva dintre avuţiile pe care cei care conduc marile spitale din ţară le-au adunat, de-a lungul anilor, ca simpli bugetari.

Nicolae Starciuc are, conform declaraţiei de venit pentru anul trecut, trei solde de la stat: salariul de manager al Spitalului Municipal de Copii „Valentin Ignatenco“, cel încasat, în calitate de conferenţiar, de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu“ şi pensia de vârstă. În total, doar din salarii, Starciuc a adunat, în 2012, 161.482 de lei, la care se adaugă alţi 37.335 de lei din pensie. 

„Despre leafă nu pot vorbi“

La capitolul bunuri, doctorul Nicolae Starciuc a declarat că deţine pe numele său trei maşini, dintre care un Chevrolet, în valoare de 5.000 de dolari, primit ca donaţie, dar şi 18,66 hectare de terenuri agricole. În privinţa pământului, managerul de la Spitalul de Copii a făcut cea mai mare parte din achiziţie în septembrie 2005, când deţinea aceeaşi funcţie. „Am o livadă în satul Cupcui, din raionul Leova. A fost o investiţie a feciorului meu. El a finanţat această achiziţie. Despre salariul meu nu vă pot vorbi acum. Sunt ocupat“, a răbufnit Starciuc, în timp ce-şi explica provenienţa moşiei de la ţară.

Mihai Revenco, primarul din Cupcui, lămureşte, însă, lucrurile: „Livada lui Nicolae Starciuc e în partea de nord a satului. De teren se ocupă fiul lui şi un frate. Cultivă acolo pruni şi piersici. În acea zonă, preţul unui hectar de pământ e de 7.000 de lei“. Mai exact, terenurile lui Starciuc valorează, la preţul pieţii de azi, peste 130.000 de lei.

Sefi de spitale

Nicolae Starciuc are peste 18 hectare de terenuri agricole FOTO: Tudor Iovu şi  Veaceslav Palii are acţiuni de un milion de lei FOTO: Odnoklassniki

„Cu salariul nu faci nimic“

Veaceslav Palii, şeful Spitalului Raional din Şoldăneşti, a găsit şi el calea spre un trai cu mai puţine griji. În 2012, Palii a declarat că a încasat de la stat o leafă de 125.000 de lei şi că deţine un autoturism BMW X5, fabricat în 2007, dar şi un unul Mercedes-Benz C-Klasse, din 2001. Contactat de reporterii „Adevărul“ pentru a-şi comenta avuţia,Veaceslav Palii a scos la iveală „comoara“ nescrisă în declaraţia sa de avere: „Cu salariul de medic nu faci nimic. Acum 13 ani, am luat credite, m-am împrumutat de la prieteni şi am luat, împreună cu soţia mea, 50 de acţiuni la o firmă care deţine două benzinării. Atunci, acţiunile valorau cam 600.000 de lei. Acum, ar trebui să fie circa un milion de lei“. 

Cu salariul de medic nu faci nimic. Am luat, împreună cu soţia mea, 50 de acţiuni la o firmă care deţine două benzinării. Valorează circa un milion de lei. Veaceslav Palii, directorul Spitalului din Şoldăneşti

Trei locuinţe dintr-o leafă

Pentru Mihai Mâţu, directorul Spitalului Raional din Soroca, salariul de medic şi leafa de consilier raional au fost de ajuns pentru a-şi amenaja trei apartamente. În total, anul trecut, Mâţu, care este foarte activ şi pe scena politică, deţinând funcţia de vicepreşedinte al PLDM Soroca, a câştigat 78.586 de lei, de la spital, şi alţi 2.100 de lei, de la bugetul local. „Înainte să devin director, aveam un salariu de 3.500 de lei. Am primit o locuinţă mai demult, prin Cooperativa de Construcţii, şi am amenajat-o, timp de şapte ani, ca să pot locui acolo. În alt apartament locuieşte soacra mea. Al treilea apartament e, de fapt, o jumătate de casă, pe care am luat-o şubredă şi am amenajat-o, astfel încât să poată trăi socrul acolo“, îşi explică cele trei proprietăţi medicul Mihai Mârţu.

Casă de milioane

Pe lista şefilor de spitale republicane cu lefurile cele mai ridicate se înscrie şi Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic. Conform declaraţiei de avere de anul trecut, înregistrată în arhiva Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Cernat a încasat, din salariul de manager de spital, precum şi din venitul de cadru didactic la USMF, nu mai puţin de 200.000 de lei. În privinţa bunurilor, Cernat deţine o maşină Mercedes-Benz, în valoare de peste 20.000 de euro. „Astăzi (ieri - n.r.), e ziua mea şi nu vă pot răspunde la întrebări despre salariile şi bunurile pe care le deţin“, a precizat scurt şeful Institutului Oncologic.

Categoric a fost şi Aurel Grosu, vicedirectorul ştiinţific al Institutului de Cardiologie. Deşi a câştigat, anul trecut, ca manager, o leafă de 137.000 de lei, Grosu locuieşte într-o casă estimată la peste 1,31 de milioane de lei, ridicată în Chişinău şi pe care o deţine din 2003.

Funcţionarul care nu-şi declară toată averea riscă un an de închisoare sau până la 12.000 de lei amendă. Leonid Morari, membru al CNI

Pedeapsă cu închisoarea

Oficialii CNI au explicat, pentru „Adevărul”, care este modalitatea prin care averile bugetarilor cu funcţii sunt controlate. Conform lui Leonid Morari, membru în cadrul CNI, autorităţile abilitate verifică declaraţiile de avere abia după ce sunt sesizate. „Dacă declaraţiile sunt incomplete, controlăm averea persoanei respective şi, în cazul în care depistăm bunuri nedeclarate, trimitem documentele, pentru verificare, procurorilor. Potrivit legii, funcţionarul vinovat riscă un an de închisoare sau până la 12.000 de lei amendă“, susţine Morari. Până acum, însă, niciun medic din ţară nu a fost pus să răspundă penal pentru averea pe care o deţine.

Sporurile le dublează salariile

Potrivit lui Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei de Sănătate din cadrul Primăriei Capitalei, jumătate din leafa unui director de spital provine din sporuri. „În Chişinău, salariul de bază al unui medic de categoria superioară este de circa 4.500 de lei. Un director de spital mai are un spor de 50% din salariu, şi încă 50%, contravaloarea sporului de performanţă“, precizează Moldovanu. Oficialul susţine că, în cazuri speciale, bonusurile le sunt tăiate managerilor de spitale. Un exemplu în acest sens a fost cazul lui Nicolae Starciuc, directorul Spitalului „Ignatenco“ din Chişinău. Acesta a fost lăsat, în această vară, fără „sporul de hărnicie“, după scandalul cu bormaşinile folosite la operaţiile chirurgicale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite