Cum se vede Republica Moldova din Parlamentul European. „Îndepărtată, dar cu şanse de integrare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Parlamentului European de la Strasbourg are zilnic sute de vizitatori. FOTO Adevarul
Sediul Parlamentului European de la Strasbourg are zilnic sute de vizitatori. FOTO Adevarul

La Parlamentul European de la Strasbourg, Chişinăul are cel puţin 33 de susţinători. Toţi deputaţii români sprijină neconţionat drumul european l moldovenilor. În timp, şi alţi aleşi europeni din alte ţări dau şanse Republicii Moldova.

Strasbourg-ul este considerat un oraş-simbol, al reconcilierii, pentru că a aparţinut pe rând Germaniei şi Franţei. Venind dintr-o ţară post-sovietică e imposibil să nu te impresioneze calitatea drumurilor, curăţenia sau amabilitatea oamenilor. Chiar dacă afară ningea abundent, mulţi se deplasau cu bicicletele, iar în transportul public şi pe străzi nu era aglomeraţie şi agitaţie nicicând.

Evident, aici sunt multe obiective turistice, majoritatea fiind în cartierul Pétite-France şi care pot fi admirate făcând o vizită cu vaporul pe râul Ili. Oriunde te-ai afla, se văd în zare impunătoarele turnuri ale Catedralei Notre Dame de Strasbourg, care ajung până la înălţimea de 142 de metri. Datorită lor, lăcaşul a fost, până în 1874, cea mai înaltă clădire din lume. Potrivit legendei, aici diavolul ar fi rămas captiv înăuntru.

strasbourg

Trebuie să stai în rând ca să faci poze la standul oficial FOTO Adevărul

Locul unde se decide soarta Europei 

Unul din punctele de atracţie în Strasbourg este Parlamentul European. Aici deputaţii europeni se află doar o săptămână pe lună, pentru a participa la sesiunile în plen. În aceste zile, din cauza cererii mari la hoteluri, restaurante, magazine, preţurile se dublează. În legislativul european este un du-te-vino continuu. Mariana Cosac, funcţionar în cadrul Parlamentului European, responsabil pentru sectorul românesc al Unităţii Vizite şi Seminarii, din cadrul Direcţiei Generale de Comunicare, ne-a spus că anul trecut doar prin unitatea din care face parte au trecut circa 300.000 de vizitatori. Mariana Cosac este fostă profesoară de chimie în România şi a fost angajată aici în urma unui concurs.

Funcţionara ne spune că oricine poate fi angajat la Parlamentul European, dacă reuşeşete să demonstreze că are cunoştinţele şi capacităţile necesare, inclusiv cetăţeni ai Republicii Moldova. Veronica Tipirig, de exemplu, şi-a făcut stagiu în legislativul european. Europarlamentara Elena Băsescu a angajat-o în calitatea de asistent. Punctul forte al Veronicăi a fost faptul că ştie limba rusă.

În timpul sesiunii la care am asistat s-au discutat mai multe subiecte: ocuparea forţei de muncă, garanţiile pentru tineret, afaceri sociale, fondul european de solidaritate etc. Ne-a mirat faptul că în sala de şedinţe, unde trebuie să fie 754 de europarlamentari, se aflau doar câteva zeci de persoane. „Asta nu înseamnă că nu lucrează. În această zi au loc dezbaterile. Sunt prezenţi doar cei interesaţi de anumite subiecte. În schimb, atunci când se votează participă până la 95% din deputaţi“, a explicat Mariana Cosac. Cei care absentează în această zi sunt lipsiţi de diurna în valoare de 300 de euro.

strasbourg 3

Localnicii circulă cu bicicletele chiar şi pe ninsoare FOTO Adevărul

Şansele Republicii Moldova 

Mariana Cosac ne-a spus că în 2005, când a fost angajată, despre viitorul european al Republicii Moldova nu se vorbea nici măcar pe culoare. „Între timp lucrurile s-au schimbat foarte mult. Deputaţii români încearcă să sprijine drumul european al Republicii Moldova“, spune funcţionara de la Parlamentul European.

„Încă de la începutul mandatului mi-am propus să aduc în atenţia tuturor realităţile cu care se confruntă Republica Moldova. Pentru ca graniţa dintre cele două maluri ale Prutului să dispară, este nevoie ca Republica Moldova să intre în UE. Am luptat întotdeauna să fac cunoscute progresele pe care le înregistraţi şi reformele pe care le face administraţia de la Chişinău. Am făcut cunoscut faptul că la porţile UE se află un conflict îngheţat, iar nesoluţionarea lui va îndepărta Moldova tot mai mult de UE“, a declarat Elena Băsescu, cea care a organizat vizita noastră la Strasbourg.

Deputatul Cristian Preda este şi mai optimist: „Republica Moldova stă sub semnul Uniunii Europene. Dincolo de familiile politice din care venim, deputaţii români pledează pentru încheierea rapidă a unui acord privind facilitarea regimului de vize şi a unui acord de asociere“.

strasbourg 2

Inaugurarea expoziţiei consacrate lui Ion şi Doina Aldea-Teodorovici FOTO Adevărul

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite