Republica Moldova va primi circa o treime din bugetul de două milioane de euro al asistenţei pentru dezvoltare al MAE român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul afacerilor externe al României a aprobat Planul Anual de Acţiune prin care vor fi finanţate acţiunile de asistenţă pentru dezvoltare (AOD) ale Ministerului Afacerilor Externe pe anul 2013, în sumă totală de 9 milioane lei româneşti (circa două milioane de euro), se precizează într-un comunicat al instituţiei.

Prin aceşti bani sunt finanţate opt proiecte destinate Republicii Moldova în domenii precum migraţia, politica non-discriminare, statistica regională, afaceri interne, creşterea capacităţii instituţionale şi dezvoltarea societăţii civile, se arată în Planul de Acţiuni al MAE român.

Astfel, 90.000 de euro sunt destinaţi pentru consolidarea capacităţii trupelor de carabinieri din Republica Moldova, alţi 90.000 de euro unui proiect pentru îmbunătăţirea statisticilor regionale, aceeaşi sumă fiind alocată şi înfiinţării unui centru educativ pentru minorii aflaţi în detenţie, precum şi unui forum UE-Republica Moldova.

De asemenea, 150.000 de euro sunt alocaţi pentru consolidarea Biroului de migraţie şi azil din ţara noastră, 40.000 de euro pentru un program de formare a diplomaţilor moldoveni, aceeaşi sumă fiind alocată şi pentru un proiect anti-discriminare.

O sumă de 30.000 de euro este alocată pentru un proiect de "creştere a încrederii între Chişinău şi Tiraspol".

Alte proiecte destinate unor ţări ca Egipt, Tunisia, Libia, Irak, Palestina, Ucraina, Afganistan vor primi aproximativ 22% din buget pentru proiecte vizând sprijinirea procesului democratic, reconstrucţia post-conflict, societatea civilă, consolidarea capacităţii instituţionale. Aproximativ 10% din buget este destinat asistenţei umanitare de urgenţă, fiind acordat pe măsura apariţiei unor necesităţi la nivel internaţional.

Potrivit MAE român 31,50% din buget este destinat contribuţiilor la proiecte tematice sau organizaţii multilaterale destinate promovării democraţiei şi respectării drepturilor omului, îmbunătăţirii situaţiei refugiaţilor, fondului ONU de răspuns la situaţiile de urgenţă, protecţiei copilului, societăţii civile, precum şi activităţilor de educaţie pentru dezvoltare şi de conştientizare publică în domeniul dezvoltării.
Instituţia mai precizează că România şi-a luat angajamentul la nivelul Uniunii Europene ca, până în 2015, să crească volumul asistenţei pentru dezvoltare oferită la 0,33% din venitul naţional brut.

În anul 2012, procentul din venitul naţional brut alocat asistenţei pentru dezvoltare a fost de 0,085%, în scădere faţă de procentul de 0,093% din 2011, de patru ori mai puţin decât angajamentele în faţa UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite