Republica Moldova nu aplică modelul de vaccinare cu seruri diferite la prima şi a doua doză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adolescent copil vaccin FOTO Shutterstock

Deşi în unele state vaccinarea cu seruri diferite la prima şi a doua doză s-au dovedit a fi mai eficiente decât imunizarea cu acelaşi ser, în Republica Moldova aşa model de vaccinare nu se aplică, întrucât nu există o recomandare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat Angela Paraschiv, medic-epidemiolog, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Epidemiologul a adus exemplul Danemarcei, ţară în care unele persoane s-au vaccinat cu prima doză AstraZeneca, iar cu a doua – Pfizer, iar eficienţa s-a dovedit a fi de şase ori mai mare, în comparaţie cu vaccinarea cu acelaşi ser.

Angela Paraschiv a amintit că în Republica Moldova a fost confirmată prezenţa variantei Delta a noului coronavirus. „Varianta Delta este cu mult mai contagioasă faţă de variantele iniţiale şi se caracterizează prin transmitere rapidă şi dezvoltarea unor forme clinice grave, inclusiv dezvoltarea într-o perioadă foarte scurtă de timp a pneumoniei. Un studiu recent în China a demonstrat că perioada de incubaţie a variantei Delta este de 3-4 zile, în comparaţie cu 6-7 zile, pentru variantele iniţiale ale noului coronavirus. Totodată, încărcătura virală la o persoană infectată cu varianta Delta este de 1200 de ori mai mare, comparativ cu celelalte variante. Astfel, această nouă variantă este capabilă să se reproducă mult mai repede şi este mult mai agresivă şi mult mai infecţiioasă, comparativ cu variantele iniţiale”, a subliniat  epidemiologul.

Un alt studiu din Canada a analizat datele a peste 200 de mii de cazuri de COVID-19 şi a demonstrat o creştere a virulenţei variantei Delta. „Respectiv, riscul de spitalizare a persoanelor infectate cu varianta Delta a sporit cu 120%, spitalizarea sau admiterea în secţiile de terapie intensivă a crescut cu 287 %, iar numărul deceselor, asociate cu varianta Delta a crescut cu 137 %, comparativ cu variantele iniţiale ale noului coronavirus”, a notat medical-epidemiolog.

Angela Paraschiv a îndemnat oamenii să se vaccineze, dar şi să respecte în continuare măsurile de profilaxie, cum ar fi purtarea măştii, respectarea distanţei sociale, spălarea şi dezinfectarea mâinlor. În cele 535 de centre de vaccinare anti-COVID din Republica Moldova sunt disponibile mai multe tipuri de vaccin – Pfizer, AstraZeneca, Sinovac, Sinopharm, Johnson&Johnson, a specificat Angela Paraschiv.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite