Republica Moldova, cel mai bun loc de pe planetă unde identitatea românească este regăsită pe fiecare metru pătrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angel Tâlvăr, ministrul Românilor de Pretutindeni FOTO Alexandru Tarlev
Angel Tâlvăr, ministrul Românilor de Pretutindeni FOTO Alexandru Tarlev

România spijină mediul asociativ în scopul păstrării şi manifestării identităţii româneşti pe teritoriul Republicii Moldova. „Departamentul Românilor de Pretutindeni sprijină societatea civilă din Moldova. Nu cred ca putem vorbi de alt loc de pe planetă unde identitatea românească să fie mai bine regăsită pe fiecare metru pătrat străbătut”, a precizat Angel Tâlvăr, ministru al Românilor de Pretutindeni.

Angel Tâlvăr, prezent în vizită oficială pentru câteva zile la Chişinău, a precizat într-un interviu pentru Adevărul Moldova că a discutat cu oficialii moldoveni despre sprijinirea presei româneşti şi sprijinirea limbii române în Republica Moldova. Ministrul a subliniat că atât limba română, cât şi presa românească sunt elemente prioritare pentru continuarea dezvoltării relaţiei cu românii din Republica Moldova.

Trupe de teatru româneşti vor veni periodic la Bălţi

„Întâlnirea de la Universitatea din Bălţi, precum şi cu primarul oraşului şi cu preşedinţii a trei raioane şi, nu în ultimul rând, întâlnirea cu mediul asociativ de acolo, toate mi-au oferit posibilitatea să cunosc mai bine situaţia din punctul de vedere al domeniului pe care departamentul nostru îl supervizează. Am mers la Teatrul „Vasile Alecsandri” şi am stabilit ca să sprijinim isntituţia, astfel încât trupe româneşti să vină periodic în Bălţi şi să prezinte spectacole”, a explicat ministrul. Tâlvăr a continuat vizita la Chişinău unde a avut un program încărcat care nu s-a limitat doar la întâlniri cu politicienii de vârf, ci şi cu societatea civilă. „Am avut bucuria să fiu primit de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, după care m-am întâlnit cu primul ministru. A urmat întâlnirea cu reprezentanţii presei de limbă română din Moldova, după care am mers la ministerul Afacerilor Externe, precum şi la Academia din Chişinău unde am avut o discuţie extrem de interesantă cu academicianul Duca. Am avut şi o întâlnire cu profesorii de la şcolile româneşti din Transnistria”, a precizat ministrul.

Dorinţa României de ajuta Moldova nu poate fi pusă la îndoială

Din punct de vedere guvernamental, sprijinul pe care România îl oferă parcursului european al Moldovei este dincolo de orice îndoială, apreciază ministrul. „Dorinţa României de ajuta Republica Moldova, în tot ce înseamnă păstrarea identităţii şi culturii româneşti şi dorinţa noastră de a ne face simţită prezenţa în mediul cultural şi academic, nu poate fi pusă la îndoială. Parcursul european trebuie să fie însoţit şi de o creştere a relaţiei extraordinare pe care o avem cu românii de aici. Relaţia cu Republica Moldova este o relaţie specială, strategică şi cred că ea s-a concretizat deja. Există şi elemente statistice. Faptul că România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova cred că vorbeşte de la sine. Am parcurs împreună un drum şi încă mai avem etape de parcurs pentur a merge înainte”, a explicat Tâlvăr.

Premierul României, Victor Ponta, a promis pe 18 martie 2015, la o întâlnire cu bloggerii şi jurnaliştii din Republica Moldova, desfăşurată la Palatul Victoria, că va avea în vedere înfiinţarea unei Agenţii guvernamentale de dezvoltare la Chişinău, după modelul GIZ, implementat de guvernul federal al Germaniei. Ministrul a salutat această iniţiativă, adăugând că eforturile guvernamentale pot fi proiectate în această direcţie. „Eu cred că modelele consacrate, precum GIZ, sunt modele care pot fi făcute funcţionale şi sunt sigur că dacă premierul Victor Ponta a luat această decizie va fi cel care va grăbi implementarea ei”, a menţionat Tâlvăr. Ministrul a mai precizat că există coerenţă şi convergenţă din punct de vedere guvernamental, în ceea ce priveşte relaţia României cu Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite