Republica Moldova limitează accesul la 52 de site-uri care răspândesc ştiri false despre COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fakenews

Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova a decis să limiteaze accesul la 52 de site-uri care răspândesc ştiri false despre COVID-19, asta după ce fenomenul „fake news” a luat amploare în Republica Moldova, odată cu răspândirea coronavirusului în lume şi în ţară.

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova constată că situaţia alarmantă la nivel internaţional şi naţional privind infecţia cu COVID – 19 a ajuns subiect al unor ştiri prin care sunt lansate campanii de alterare a conţinutului informaţiilor vehiculate în spaţiul public (prin manipulare, dezinformare, prin tăinuirea sau falsificarea informaţiei) cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale, distribuite masiv în reţeaua globală Internet de către anumite site-uri informaţionale anonime.

SIS atestă că, administratorii anonimi ai acestor site-uri de tip „fake-news” sunt interesaţi în proiectarea unor activităţi subversive în spaţiul informaţional, capabile, în perioada de criză, să afecteze securitatea informaţională a Republicii Moldova cu provocarea: urii sociale, dezordinilor în masă şi subminarea securităţii Republicii Moldova - fapte care cad sub incidenţa art. 1 lit. a) din Legea nr. 54-XV din 21.02.2003 privind contracararea activităţii extremiste.

În această ordine de idei, Serviciul de Informaţii şi Securitate, conform atribuţiilor sale funcţionale, a stabilit că în registrele persoanelor juridice comerciale şi necomerciale nu există înregistraţi asemenea difuzori de informaţie, care ar putea avea statut de agenţie de ştiri pentru a beneficia de garanţii juridice.

Astfel, printre indicaţiile cu caracter obligatoriu se numără:

  • Sistarea de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a accesului utilizatorilor de Internet din Republica Moldova la site-urile de ştiri false /conform Anexei/ pe durata stării de urgenţă.
  • Aducerea la cunoştinţă furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice (servicii de acces la Internet) prezenta indicaţie executorie şi lista site-urilor ce distribuie ştiri false, conform anexei.
  • Agenţia pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) va aduce la cunoştinţa tuturor furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, autorităţilor publice cu atribuţii în domeniul vizat lista site-urilor generatoare de ştiri false, conform anexei, şi va monitoriza realizarea executării prezentei indicaţii.
  • Atenţionarea furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, autorităţilor publice cu atribuţii în domeniul comunicaţiilor electronice că neexecutarea indicaţiilor va atrage aplicarea sancţiunilor conform art. 336 şi art. 349 Cod Contravenţional.
Imagine indisponibilă
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite