Republica Moldova duce lipsă de 5 mii de asistenţi medicali

Republica Moldova duce lipsă de 5 mii de asistenţi medicali

Republica Moldova se confruntă cu un deficit de peste cinci mii de asistenţi medicali, condiţionat de procesele migraţionale, cât şi de îmbătrânirea personalului medical. În jur de 17% din asistenţii medicali şi moaşe sunt de vârstă pensionară, dar continuă să activeze, deoarece serviciile lor sunt solicitate de către instituţiile medicale şi de către populaţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cifrele sunt prezentate de Ministerul Sănăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale de Ziua Mondială a Sănătăţii, marcată pe 7 aprilie, transmite IPN.

În Republica Moldova activează peste 23 de mii de asistenţi medicali. Această cifră constituie aproape două treimi din totalul lucrătorilor medicali, ei având un aport considerabil în asistenţa medicală a populaţiei.

În anul 2020 sunt marcaţi cele 22 de milioane de asistenţi medicali şi două milioane de moaşe care constituie jumătate din forţa de muncă globală din sectorul sănătăţii.

Un eveniment important la nivel global va fi lansarea în anul 2020 a primului raport mondial al OMS privind asistenţa medicală. Raportul va oferi o imagine globală a forţei de muncă în asistenţa medicală şi va susţine planificarea bazată pe dovezi pentru a optimiza contribuţia acestei forţe de muncă la îmbunătăţirea sănătăţii şi a bunăstării pentru toţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: