Republica Moldova comemorează 70 de ani de la primul val al deportărilor în masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 13 iunie se împlinesc 70 de ani de la primele deportări forțate din 1941, motiv pentru care mai mulți oameni de știință, istorici și academicieni vor organiza un șir de acțiuni pentru evocarea amintirilor tuturor celor care au pătimit din cauza represaliilor.

Leonid Bujor, consilierul principal al prim-ministrului Republicii Moldova, și-a exprimat onoarea și mulțumirea pentru organizatorii acestor comemorări. „Pentru prima dată în ultimii 15 ani s-a atras o atenție celor care au pătimit de pe urma deportărilor în masă, s-a alocat sprijin financiar pentru desfășurareaacestor acțiuni. Este de datoria noastră ca toată populația să cunoască adevărul deportărilor criminale comuniste din 1941 și 1949", a declarat Bujor în cadrul unei conferințe științifice, care a avut loc astăzi la Muzeul Național de Istorie.

Valentina Sturza, președintele Asociației foștilor deportați și deținuți politici, a venit cu un apel către popor, cerându-le oamenilor să nu uite acele zile sângeroase din istoria Moldovei. „Părinții noștri au fost rupți de la familii și duși în gulagurile siberiene, unde au fost umiliți și judecați pe nedrept, stând zeci de ani în detenție. Această zi este de neuitat, e de datoria noastră să nu o dăm uitării", a remarcat Valentina Sturza, amintindu-și de propria deportare, din 1941 și 1950, când a îndurat, timp de șase ani, chinuri și neajunsuri.

Conferința Națională, prima de această anvergură, dar a adunat, pe lângă organizatori, și numeroși istorici care au acceptat să participe cu lucrări științifice la tema deportărilor în masă din 1941. Printre aceștia, la eveniment au fost prezenți Elena Postică, Elena Negru, Petru Vicol, Mihai Tașcă, Dumitru C.Grama, Anatol Țăranu și alții.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite