Unioniştii cer „capul“ ambasadorului României în Republica Moldova. Experţii spun că demersul este nefondat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe ONG-uri unioniste îi cer ministrului român de Externe să-l retragă de la Chişinău pe Marius Lazurca, pe care îl acuză de „gafe diplomatice“. Ambasada României a refuzat să comenteze, iar experţii spun că învinuirile sunt nefondate.

Reprezentanţii a peste 30 de ONG-uri, membre ale Platformei Civice Acţiunea 2012, cer rechemarea ambasadorului României la Chişinău, Marius Lazurca. O scrisoare în acest sens a fost trimisă ministrului de Externe de la Bucureşti, Titus Corlăţean, dar ar urma să ajungă şi la preşedintele României, Traian Băsescu.

Printre organizaţiile semnatare se numără Consiliul Mondial Român, Institutul „Fraţii Golescu“ pentru relaţii cu românii din străinătate, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Asociaţia Spirit Românesc, dar şi multe ONG-uri cvasinecunoscute. Activiştii au menţionat că dacă cererea va rămâne fără răspuns, vor organiza proteste.

ACUZAT DE „INCOMPETENŢĂ ŞI IGNORANŢĂ“

Unioniştii îl acuză pe Marius Lazurca „de incompetenţă şi ignoranţă în respectarea raportului special cu cel de-al doilea stat românesc“. Între altele, îi impută faptul că a refuzat să participe la mai multe activităţi organizate de asociaţiile unioniste pe 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României; că ambasada nu le-a acordat vize unor tineri basarabeni care doreau să meargă la manifestaţiile unioniste de la Bucureşti; că ar avea o „nefirească relaţie“ cu biserica rusă din Republica Moldova.

Autorii demersului cer să fie trimis un alt şef în fruntea misiunii diplomatice de la Chişinău. „Solicităm să fie numit un ambasador cu mai multă experienţă, curaj, care să deţină abilitatea de a conduce activitatea diplomatică pe un teritoriu locuit majoritar de către români, care să fie mai dinamic şi care să găsească soluţii de conlucrare cu reprezentanţii românilor din Republica Moldova“, se menţionează în mesajul unioniştilor.

Solicitat de „Adevărul“, George Scarlat, secretarul de presă al Ambasadei României în Republica Moldova, a declarat că misiunea diplomatică nu comentează acest demers. 

„E UNUL DINTRE CEI MAI VIZIBILI AMBASADORI“

Contrar părerii exprimate de reprezentanţii platformei, experţii îl laudă pe Marius Lazurca. „Este unul dintre cei mai vizibili ambasadori ai României în Republica Moldova. A contribuit foarte mult la îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, care au căpătat o notă mult mai intensă. Mă refer la şedinţele de guvern comune şi la vizitele oficialilor de rang înalt în Moldova. Pe perioada mandatului domnului Lazurca au fost iniţiate proiecte de infrastructură, sectoriale, dar şi ale societăţii civile“, susţine Victoria Bucătaru, director de programe în cadrul Asociaţiei pentru Politică Externă (APE).

Experta crede că acuzaţiile aduse de Acţiunea 2012 nu sunt fondate. „Activitatea mişcării nu este prea vizibilă la Chişinău. Ultima acţiune de amploare a fost marşul unionist de anul trecut. Bineînţeles, există libertatea de exprimare, fiecare are dreptul să-şi exprime viziunile politice, sociale, culturale pe care le are, însă trebuie să vină cu dovezi concrete“, afirmă Victoria Bucătaru.

Potrivit ei, Marius Lazurcă este obligat să respecte rigorile diplomatice. „Nu-i poţi incrimina unei persoane că nu face anumite acţiuni ce contravin mandatului său. România a fost statul care a recunoscut independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, iar mandatul domnului Lazurca derivă din acest fapt. Nu va exista un diplomat care să vină în Moldova şi să facă declaraţii ce ar avea drept finalitate dezmembrarea Republicii Moldova“, conchide specialista.

Ambasador la Chişinău din 2010

Marius Lazurca s-a născut la Timişoara, pe 15 martie 1971.  A făcut filologie în oraşul natal şi şi-a continuat studiile în Franţa, la École Normale Supérieure şi la Universitatea Paris IV-Sorbona, devenind doctor în istorie şi antropologie în 2003. Şi-a început cariera diplomatică în 2006, când preşedintele României îl numeşte ambasador pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran Militar de Malta. Din martie 2010 este ambasador al României în Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite