Reportaj FOTO. Depuneri de flori la bustul lui Eminescu. „Alte măşti, aceeaşi piesă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La bustul lui Eminescu s-au recules, astăzi, sute de oameni. FOTO Alexandru Tarlev
La bustul lui Eminescu s-au recules, astăzi, sute de oameni. FOTO Alexandru Tarlev

Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu este unul din puţinele evenimente care îi adună la un loc pe comunişti, socialişti, democraţi, tineri şi bătrâni, chiar dacă la bustul său vin pe rând.

Astăzi, în ziua în care ar fi împlinit 165 de ani de la naştere, poetul Mihai Eminescu este celebrat în toată ţara prin diverse evenimente culturale.

La Chişinău, de dimineaţă, oameni de cultură, cetăţeni simpli, funcţionari şi politicieni au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

La eveniment au participat preşedintele Uniunii Scriitoriilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, spicherul Igor Corman, premierul în exerciţiu Iurie Leancă, ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, preşedintele Institutului Cultural Român de la Chişinău, Valeriu Matei, liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, deputaţi, miniştri etc.

Dodon: „Am recitat în limba moldovenească”

Cei mai matinali au fost însă comuniştii. Înainte de ora 9.00 preşedintele fracţiunii, Vladimir Voronin, însoţit de câţiva colegi, a depus flori la bustul lui Eminescu. Aceştia au fost urmaţi de socialistul Igor Dodon şi echipa sa. Liderul PSRM a recitat şi un fragment dintr-o poezie „în limba moldovenească, şi nu română”.

„Una din poeziile lui Eminescu ce îmi place mult şi din care am recitat este „Împărat şi Proletar”. Consider că este foarte actuală în ziua de astăzi. Poezia se referă la actuala conducere a ţării. De legi ei nu au nevoie, fură banii de la Banca de Economii, iar poporul aşteaptă să ia decizii în interesul lor”, a declarat Dodon.

Premierul Iurie Leancă a menţionat că mai sunt misiuni neîmplinite încă de pe timpul lui Eminescu, cum ar fi situaţia din regiune, prietenii şi neprietenii noştri, afirmând că ţara noastră trebuie să aparţină civilizaţiei europene.

Lui Leancă îi place cineva să-i recite din poeziile lui Eminescu

„Trebuie să ne mândrim că avem aşa valori şi să le promovăm, pentru că sunt printre puţinele ce se înscriu în ceea ce are mai frumos şi mai important civilizaţia noastră. Sincer, îmi place mai mult proza lui Eminescu şi publicistica sa. Din poezie îmi place să-mi recitească cineva. Recunosc, nu prea sunt prieten cu Eminescu-poetul. Ceea ce trebuie să învăţăm din opera lui este demnitatea naţională”, a mai spus prim-ministrul în exerciţiu.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, a declarat că această zi are o încărcătură spirituală deosebită în calendarul spiritualităţii noastre şi în inimile noastre. 

Eminescu rămâne contemporan

„15 ianuarie e ziua pe care o identificăm cu numele lui Eminescu, cu poezia sa. Nu putem trece indiferenţi pe lângă această zi, pentru că e un mare poet. Şi nu este doar un poet naţional, dar este o mare conştiinţă la care ne raportăm. Sub semnul poetului au avut loc, în anii frumoşi ai renaşterii naţionale, cele mai frumoase evenimente de atunci: revenirea la alfabetul latin, la statalitatea limbii române, imn, tricolor. Constatăm astăzi că Eminescu continuă să fie un contemporan prin scrierile lui. E suficient să recitim fragmente din „Scrisoarea a III-a” sau „Glossa”, ca să vedem că aceste opere rezonează în modul cel mai direct cu ceea ce se întâmplă în societatea noastră - „alte măşti, aceeaşi piesă!”, a conchis Suceveanu.

Câţiva liceeni din mai multe instituţii de învăţământ din capitală au recitat poezii din opera marelui scriitor. Cântecele dedicate lui Eminescu din repertoriul Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici au răsunat astăzi în Grădina publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

Programul manifestărilor de ziua lui Mihai Eminescu continuă cu spectacole de muzică şi teatru, expoziţii şi recitaluri de poezii, precum şi lansări de carte. Tot astăzi, în Republica Moldova este marcată pentru a treia oară Ziua Naţională a Culturii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite