Rep. Moldova. Se măresc ratele de dobândă la creditele şi depozitele overnight

Rep. Moldova. Se măresc ratele de dobândă la creditele şi depozitele overnight

Ratele de dobândă la creditele şi depozitele overnight se majorează până la 23,50% şi, respectiv, 19,50% anual. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei. De asemenea, s-a decis majorarea ratei de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt până la 21,50% anual, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Totodată, au fost majorate şi normele rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă. 37% din baza de calcul – pentru perioada 16 august -15 septembrie, iar din 16 septembrie şi până pe  15 octombrie ­– 40% din baza de calcul. În acelaşi timp, se majorează norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă. Pentru perioada de aplicare 16 august-15 septembrie acestea au fost stabilite la nivelul de 42% din baza de calcul, iar începând cu perioada de aplicare 16 septembrie-15 octombrie 2022 – la nivelul de 45%. Potrivit BNM, hotărârea va stimula economisirea în defavoarea consumului, va echilibra balanţa comercială şi va ancora aşteptările inflaţioniste. Totodată, măsurile de politică monetară adoptate vor susţine descreşterea indicelui preturilor de consum începând cu trimestrul patru. „Există o probabilitate înaltă că măsurile adoptate vor finaliza faza de înăsprire a politicii monetare dacă nu vor apărea şocuri majore neanticipate în perioada imediat următoare. Odată ce proiecţiile viitoare vor contura premise fundamentate pentru relaxarea politicii monetare, BNM va adopta măsurile necesare pentru a readuce inflaţia în proximitatea ţintei de 5%”, precizează instituţia într-un comunicat de presă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările