Rep. Moldova. Cerinţe noi de calitate la comercializarea fructelor şi legumelor în stare proaspătă

Rep. Moldova. Cerinţe noi de calitate la comercializarea fructelor şi legumelor în stare proaspătă

Guvernul R. Moldova a aprobat miercuri, 19 ianuarie, cerinţe noi de calitate la comercializarea fructelor şi legumelor în stare proaspătă.  Documentul se referă la mai multe produse de larg consum de import sau autohtone (cartofi, ceapă, usturoi, varză, conopidă, morcov, castraveţi, vinete, dovlecei, pepene verde, pepene galben, caise, prune, cireşe şi vişine).

Ştiri pe aceeaşi temă

Noile reguli au fost stabilite în conformitate cu Standardele adoptate de Comisia Economică pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU). 

Scopul documentului este de a asigura piaţa internă cu fructe şi legume autohtone sau de import care corespund cerinţelor de calitate şi normativelor sanitare. 

Conform proiectului, calitatea producţiei trebuie atestată printr-un certificat de conformitate, eliberat de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).  Până în prezent, un asemenea document era solicitat doar de agenţii economici care exportau fructe şi legume în stare proaspătă. Atestarea corespunderii cu normativele sanitare se va executa în baza testelor efectuate de un laborator acreditat. Totodată, a fost exclusă obligativitatea deţinerii Certificatului de inofensivitate, acest document devenind unul optional.

Proiectul hotărârii poate fi consultat aici.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările