Reacţii după anunţarea alegerilor din Găguzia: Un culoar creat de Rusia pentru un plan diabolic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele alegerilor din Găgăuzia, conform cărora candidatul pro-rus, Irina Vlah, a obţinut majoritatea voturilor, au fost comentate de deputatul român, Eugen Tomac.

Eugen Tomac crede că Găgăuzia este un culoar creat de Rusia după prăbuşirea URSS prin care Kremlinul şi-a menţinut influenţa în această regiune. Ultimele evoluţii politice ale găgăuzilor scot în evidenţă un plan diabolic la care Moscova nu a renunţat niciodată - Gurile Dunării.

Tomac a precizat că despre intenţia Federaţiei Ruse de a ajunge la Gurile Dunării s-a tot vorbit în ultimul timp în spaţiul public. „Aparent, conflictul ruso-ucrainean nu are nimic în comun cu zona de la frontiera de est a României de azi, pentru că Doneţk şi Lugasnk sunt regiuni ale statului vecin, aflate la hotarul cu Rusia. Totuşi, la doar 40 km de Galaţi se află o regiune autonomă creată pe teritoriul Republicii Moldova după prăbuşirea URSS, la presiunea Moscovei. Regiunea aceasta se numeşte Unitatea Teritorial-Administrativă Găgăuzia şi se întinde pe o suprafaţă de 1.830 km2, având o populaţie de 161.000 de persoane, din care aproximativ 127.000 găgăuzi, populaţie vorbitoare de limba turcică şi religie creştin-ortodoxă. Capitala acestei regiuni autonome este un oraş mic, Comrat, unde locuiesc aproximativ 26.000 de cetăţeni”, a explicat Tomac.

Deputatul a subliniat că, deşi iniţial pretextul creării acestei regiuni în anii ‘90 era evocat doar de necesitatea ca această populaţie să aibă propria republică găgăuză, această regiune s-a creat doar pe teritoriul Republicii Moldova, nu şi pe cel al Ucrainei, unde locuiesc zeci de mii de găgăuzi. „Nu s-a creat o republică, ci o regiune autonomă în care limba oficială este limba rusă şi unde toţi găgăuzii vorbesc în spaţiul public doar în limba rusă, limba maternă fiind folosită doar în familie”, scrie Tomac pe contul său de Facebook.

Moscova, interesată din când în când de Găgăuzia

Deputatul a subliniat că, până de curând, soarta găgăuzilor nu interesa Moscova decât prin prisma menţinerii politicienilor sub influenţa sa. „Dintr-o dată, această regiune autonomă devine un spaţiu din ce în ce mai vizitat de către oficialii ruşi. Ieri, au avut loc alegeri pentru funcţia de Başcan al Găgăuziei, un fel de «preşedinte» al acestei regiuni autonome. În campania electorală au venit de la Moscova valuri de emisari ruşi, deputaţi din Duma de Stat, artişti, sportivi, toţi purtând un singur mesaj - Rusia este prezentă şi îşi doreşte ca liderul acestei regiuni să fie o doamnă de 41 de ani, Irina Vlah, fost deputat comunist şi, în prezent, exponent al intereselor Federaţiei Ruse în regiune. Bineînţeles că ea a şi câştigat alegerile, eveniment evocat de toată presa rusă. Rezultatul obţinut ne arată cât de importantă a devenit această regiune uitată, aflată la o distanţă de 1.400 de km de Kremlin şi doar 30 km până la apele Dunării”, a precizat deputatul.

Eugen Tomac a reamintit că un alt aspect important este ca tot sudul Basarabiei, teritoriu aflat în componenţa Ucrainei, se află sub influenţa mediatică a Federaţiei Ruse, iar limba de comunicare în această regiune nu este limba română sau ucraineană, ci limba rusă. „Un rol cheie în aceste mutări pe harta geopolitica a Europei il joacă şi prezenţa armatei ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, a mai scris deputatul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite