Putin dă gratis 614 milioane de hectare. În Siberia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siberia nu este chiar cea mai atractivă zonă de pe pământ
Siberia nu este chiar cea mai atractivă zonă de pe pământ

Autorităţile din regiunile Siberiei, teritorii slab populate, dar foarte bogate în resurse naturale, au venit cu o idee de distribuire gratuită a unor parcele de teren, transmite ITAR-TASS.

Măsura este luată pentru a încerca să fie atraşi imigranţi din alte regiuni sau cel puţin să fie oprit exodul populaţiei locale. Opiniile experţilor faţă de această iniţiativă sunt împărţite.

Terenuri gratis pentru populaţie

Ideea de a da fiecărui rezident din oriental îndepărtat un hectar de teren gratuit a fost propusă de către reprezentantul prezidenţial în Districtul Federal al Orientului Îndepărtat, Iuri Trutnev, idee care a primit aprobarea lui Vladimir Putin.

Trutnev a spus că în Extremul Orient rus 614 milioane de hectare de teren se găsesc în proprietatea statului. "În conformitate cu planul nostru, fiecare rezident din această regiune şi fiecare persoană care ar dori să se mute în localitatea vizată va primi un hectar de teren gratuit. Terenul poate fi folosit pentru agricultură, pentru începerea unei afaceri private, pentru producţia de cherestea sau ca o proprietate de vânătoare" a spus Trutnev. De asemenea, Trutnev a mai declarat că terenul va fi acordat pentru o perioadă de cinci ani şi dacă va fi folosit corespunzător proprietarul va avea drepturi depline asupra teritoriului. În cazul în care terenul va rămâne abandonat, acesta va reintra automat în posesia autorităţilor.

Putin laudă proiectul

Putin a declarat că această idee este corectă şi că în istoria Rusiei a mai fost deja pusă în aplicare o astfel de iniţiativă. În acelaşi timp, şeful statului rus a spus condiţiile legate de utilizarea terenurilor trebuie să fi elaborate şi formulate foarte atent.

Iniţiativa lui Trutnev se bucură de sprijin entuziast de la guvernatorii locali, în special de Oleg Kojemiako, guvernatorul regiunii Amur, unde 400.000 de hectare de teren nu sunt folosite. Şi guvernatorul regiunii Magadan, Vladimir Pecionîi, şi-a exprimat disponibilitatea de a acorda parcele de teren mai mari de un hectar atât rezidenţilor locali cât şi potenţialilor migranţi. "Vom fi în măsură să oferim cinci hectare de teren pentru fiecare nou venit, cu condiţia să existe oameni dornici să-l aibă", a spus el.

Opiniile experţilor

În ceea ce priveşte cetăţenii străini, nu există nici o şansă pentru ei să se alăture programului. Elena Laşkina, o consilieră a Ministerului Dezvoltării Economice a declarat că loturile de teren care pot începe să fie distribuite în Orientul Îndepărtat al Rusiei nu pot fi vândute străinilor.

Şeful adjunct al catedrei de management imobiliar şi terenuri la Academia Prezidenţială, RENAPA, Elena Ivankina, a descris propunerea Trutnev ca fiind "raţională şi constructivă". Ea a menţionat în acelaşi timp că trebuie să existe un mecanism bine pus la punct de punerea sa în aplicare care la rândul său, ar fi imposibil fără parteneriat public-privat, a declarat ea pentru TASS. "Terenul este un bun preţios. Valoarea sa creşte mereu. Nu este predispus la uzură, dar reformele vor avea un rezultat bun doar atunci când mecanismele de punere în aplicare vor fi atent stabilite. În acest caz, disponibilitatea infrastructurii este de o importanţă extraordinară" a spus ea. Ivankina consideră că pentru construirea de drumuri şi a altor infrastructuri, parteneriatul public privat este esenţial. Întreprinderile au nevoie de beneficiile fiscale şi alte avantaje. "Cu certitudine este posibil să se creeze un sistem care ar aduce beneficii ambelor companii, atât persoanelor fizice cât şi celor juridice", a mai menţionat Ivankina.În opinia sa, punerea în aplicare a planului de Trutnev, cel puţin va reduce exodul populaţiei din Orientul Îndepărtat.

Perspectiva înşelătoriei

Socioloaga Alexandra Poliakova are o opinie diferită. "Este foarte puţin probabil ca această iniţiativă să aibă rolul unui rapel economic şi există riscul ca valoarea ternurilor să scadă. Dacă terenul devine mai ieftin, o parte a populaţiei va obţine ceva, în timp ce o altă parte va pierde", a declarat ea pentru TASS. Poliakova suspectează că oamenii vor lua terenuri cu scopul de a le vinde. "Mecanismele de ocolire a restricţiilor sunt bine cunoscute pentru poporul nostru", a adăugat ea.

Lectorul Ivan Rodionov de la Şcoala Superioară de Economie priveşte cu pesimism această idee. El se teme că distribuirea gratuită a terenurilor va duce la diverse scheme frauduloase."Întrucât în secolul al 19-lea, terenurile distribuite au fost folosite pentru agricultură, acum acestea cel mai probabil vor fi preluate de companii imobiliare din cauza că un hectar de teren este prea puţin pentru o fermă, a declarat acesta pentru agenţia de ştiri TASS.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite