Proteste pe traseele din R. Moldova. Agricultorii şi-au scos tehnica în drum, nemulţumiţi că autorităţile nu-i sprijină

Proteste pe traseele din R. Moldova. Agricultorii şi-au scos tehnica în drum, nemulţumiţi că autorităţile nu-i sprijină

Agricultorii din centrul şi sud-estul ţării, afectaţi de secetă şi de grindină, şi-au scos astăzi, 11 august, tehnica din dotare şi protestează pe mai multe trasee din ţară. Aceştia le cer autorităţilor să declare stare de urgenţă pentru sectorul agrar şi să intervină cu măsuri concrete de susţinere a ramurii. Ei spun că situaţia în care s-au pomenit este pur şi simplu dezastruoasă, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Hânceşti, în faţa protestatarilor a venit ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Ion Perju, care le-a enumerat agricultorilor măsurile întreprinse de Guvern până acum şi le-a spus că acestea continuă.

Potrivit lui Andrei Dînga, agricultor din Ştefan Vodă, doar la Ştefan Vodă şi la Căuşeni sunt cel puţin o sută de tractoare, iar oamenii continuă să vină, chiar dacă în unele momente sunt blocaţi de poliţie. Agricultorul susţine că protestul nu va înceta, pentru că oamenii nu mai au unde să revină, totul este distrus de secetă, de grindină, iar producătorii au rămas cu munca făcută în van şi cu datorii. „Trebuie, obligatoriu, de susţinut ramura agricolă, să o stabilizăm la nivel macrofinanciar cu investiţii mari, anul ăsta fiind un an extraordinar de dificil, greu cum nu a mai fost în istoria modernă a Republicii Moldova. Aşteptăm acum de la autorităţi decizii, nu promisiuni. Deja ne-au mai promis multe şi nu au făcut nimic, iar noi am rămas doar cu populisme”, a menţionat Andrei Dînga.

Un alt agricultor de la Hânceşti a spus că tinerii agricultori, pur şi simplu, îşi pierd speranţa în viitorul lor aici, în ţară. În Republica Moldova, care este o ţară agrară, roşiile au ajuns să coste în această perioadă 15 lei un kilogram. „Viile au îngheţat, fructele din livezi cad pe jos, porumb nu este, floarea nu va fi, nu-i nimic”, a mai spus agricultorul.

Un tânăr agricultor a menţionat că a revenit în ţară de peste hotare şi a investit bani în agricultură, dar a ajuns în pierdere. După ce a muncit zece ani în afara ţării, investit opt mii de lei la un hectar, iar acum a ajuns ca autorităţile să-i compenseze o mie de lei. Tânărul a mai spus că inclusiv a luat şi credit pentru a procura seminţe, iar acum îşi doreşte susţinere din partea statului.

Ministrul agriculturii, Ion Perju, a spus că autorităţile au evaluat pierderile culturilor agricole din prima grupă, iar pentru cele din grupa a doua estimările continuă. Situaţia este dificilă, autorităţile au intervenit cu măsuri şi instrumente pentru a ajuta agricultorii. Au fost identificate cele două sute de milioane de lei, iar agricultorii afectaţi pot depune dosarele pentru a beneficia în medie de o mie de lei per hectar. Ministrul a mai spus că situaţia se complică şi în contextul pandemiei COVID-19, când este necesar ca banii din buget să fie acordaţi pentru sistemul de sănătate. În altă ordine de idei, ministrul a spus că producătorii agricoli nu trebuie nu trebuie atraşi în acţiuni politice

Agricultorii solicită ca resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate să fie de cel puţin trei mii de lei per hectar. De asemenea,  solicită scutiri la plata impozitelor salariale şi funciare, dar şi vacanţă fiscală pentru primele şase luni ale anului 2021. Agricultorii cer convocarea şedinţei extraordinare a Parlamentului pentru a adopta deciziile de implementare a revendicărilor înaintate.

https://www.ipn.md/ro/protest-pe-trasee-agricultorii-si-au-scos-tehnica-in-7967_1075473.html

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările