Protest cu miros de flori în Chişinău. Florarii cer dreptul de a activa în bază de patentă

Protest cu miros de flori în Chişinău. Florarii cer dreptul de a activa în bază de patentă

Florarii se plâng că au venituri modeste şi nu pot să-şi permită cheltuieli suplimentare

Florari din toată Moldova s-au adunat astăzi, în faţa Guvernului pentru a cere să li se permită să activeze în baza de patentă. Protestatarii au promis să revină în piaţă dacă nu le va fi soluţionată revendicarea.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În Parlament deja este gata proiectul de amandament la Legea patentei. Este stabilit şi costul pentru patenta de florar. Documentul însă nu este adoptat din cauza Ministerului Economiei care a dat aviz negativ acestui proiect, cică asta ar stimula economia tenebră", a menţionat Eugen Roşcovan, preşedintele Asociaţiei micul business.

Majoritatea protestatarilor au peste 40 de ani şi spun că le este foarte greu să-şi găsească un serviciu nou. „Ni se sigilează locurile de muncă. Plătim amenzi chiar şi de 18.000 de lei şi aceşti bani nu ajung toţi în bugetul statului", s-a plâns Natalia C., florăreasă din Chişinău.

Florarilor li s-a alăturat şi un grup de vânzători de telefoane mobile care au aceeaşi revendicare: să li se permită să activeze în baza patentei. Aceştia au adunat câteva zeci de telefoane şi au scris cu ele PATENTĂ.

Până în 2008 protestatarii de astăzi au activat în baza patentei de întreprinzător. „Atunci însă guvernanţii au dorit în genere să lichideze patenta, dar s-au oprit din cauza protestelor masive care aveau loc în acea perioadă. Totuşi, au fost excluse câteva domenii. Acum micii întreprinzători sunt obligaţi să-şi înregistreze firma, să aibă aparat de marcat, contabil. „Dar veniturile pe care le avem nu ne permit astfel de cheltuieli", a spus Tatiana G. din Bălţi.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: