Promo-LEX: Moartea lui Andrei Brăguţa în penitenciar a scos la iveală problemele din sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decesul tânărului Andrei Brăguţa în penitenciar a scos la iveală problemele care persistă în sistemul de justiţie al Republicii Moldova de mulţi ani. În acest sens, se cere o intervenţie urgentă din partea autorităţilor. Dacă problemele nu vor fi soluţionate, un caz similar se poate repeta oricând. Este constatarea avocaţilor Asociaţiei Promo-LEX, transmite IPN.

Avocatul Vadim Vieru a spus marţi, 5 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă că se cunoştea că tânărul are o problemă de sănătate mintală. Când Andrei Brăguţa a fost dus la Inspectoratul de Poliţie Ciocana, poliţistul care desfăşura audierile ar fi observat comportamentul deviant al acestuia. Tot atunci a fost informat de către tatăl lui Braguţa despre starea de sănătate a tânărului, dar nu a întreprins nimic. Nici nu a dorit să discute la telefon cu medicul de la Spitalul de Psihiatrie din Bălţi, care îl supraveghea pe Andrei Braguţa.

Potrivit lui Vadim Vieru, procurorul pe caz ar fi depus demers de aplicare a măsurii preventive de arest, trecând cu vederea faptul că starea de sănătate a tânărului necesită intervenţie. 

„Procurorul trebuia să-şi dea seama ce e cu Andrei Brăguţa. El continua să se manifeste violent că nu mai putea fi vorba despre influenta alcoolului sau a drogurilor, aşa cum s-a declarat. Trebuia demers pentru verificarea stării de sănătate, dar nu de plasare în arest preventiv”, a menţionat avocatul.

Andrei Braguţa a ajuns într-o celulă cu alţi deţinuţi, care erau violenţi şi care l-au maltratat. Potrivit avocatului, ambulanţa a fost chemată de mai multe ori de către rudele victimei, care erau îngrijorate de starea de sănătate a tânărului, dar asistenţa medicală nu a ajuns. La Penitenciarul 13, unde Andrei Brăguţa a fost plasat în arest preventiv, nu i-au fost documentate leziunile corporale. Nici la Spitalul 16 al DIP, acolo unde a decedat victima, nu s-au întreprins acţiunile necesare. „Medicii de acolo trebuiau să solicite o ambulanţă şi plasarea lui într-o instituţie medicală de profil în condiţiile în care starea de sănătate se agrava considerabil”, a mai spus avocatul.

Dumitru Sliusarenco, un alt avocat al asociaţiei, a spus că persoanele cu tulburări psihice trebuie tratate specific atunci când ajung în custodia statului. Lipsa asistenţei medicale necesare i-a afectat şi mai mult starea de sănătate, ţinând cont de toate cele care i s-au întâmplat. „În pofida faptului că acesta era într-o stare critică cauzată de boala psihică, oamenii legii nu i-au acordat asistenta necesară. Justiţia din Republica Moldova nu este pregătită să facă faţă unor situaţii cu implicarea unor persoane cu tulburări mintale”, a spus Sliusarenco.

Directorul executiv al asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, a spus autorităţile nu trebuie să se limiteze doar la sancţiuni şi la iniţierea unei anchete penale. Trebuie să reevalueze reformele care s-au făcut în acest domeniu din 2009.

Tânărul de 32 de ani a ajuns în detenţie după ce s-ar fi luat la harţă cu inspectorii de patrulare, pentru că aceştia i-ar fi aplicat o amendă pentru depăşirea limitei de viteză. Incidentul s-a produs la mijlocul lunii august, când bărbatul a şi fost reţinut. Pe 31 august IGP a venit cu precizări în cazul decesului în penitenciar a tânărului, menţionând că acesta ar fi murit ca urmare a unei „insuficienţe respiratorii” şi „bronhopneumonie purulentă”, fapt confirmat prin certificatul medical constatator. Iar vânătăile pe care tânărul le-ar fi avut pe corp sunt rezultatul agresiunii din partea colegilor de celulă, care au declarat că Braguţa avea un comportament deviant.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite