Promo-LEX constată cazuri de agitaţie electorală şi alte nereguli

Promo-LEX constată cazuri de agitaţie electorală şi alte nereguli

Pavel Postica FOTO IPN

Misiunea de Observare la alegerile locale noi din 20 mai a Asociaţiei Promo-LEX a înregistrat mai multe cazuri de agitaţie electorală, transportare organizată a alegătorilor, dar şi fotografierea buletinelor de vot.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit şefului Misiunii, Pavel Postica, numărul total al incidentelor raportate pe parcursul zilei de către observatori este mai mare în comparaţie cu cel de la referendumul de revocare a primarului general, care a avut loc în noiembrie 2017, iar un motiv ar fi diferenţa între ratele de participare, la referendum fiind mai scăzută, transmite IPN.
 
Pavel Postica a declarat, la briefingul de presă de la ora 19.30 (ultimul pentru ziua de duminică), că printre principalele nereguli se numără sigilarea necorespunzătoare a urnelor de vot în mai multe secţii de votare din Chişinău. În opinia sa, Comisia Electorală trebuie să ia măsuri în acest sens, fie să modifice regulamentul care prevede numărul de sigilii pentru o urnă.
 
Observatorii Promo-LEX au raportat la Bălţi şase cazuri de prezenţă nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secţiilor de votare sau în perimetrul a  mai puţin de 50 de metri. În  trei cazuri a fost semnalată agitaţie electorală – la Bălţi şi la Chişinău. În două cazuri au fost implicate persoane cu statut de observator.
 
În 27 de cazuri observatorii Promo-LEX au atestat incorectitudine sau discrepanţă între adresele alegătorilor şi listele electorale. Au fost semnalate cel puţin 13 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot. De multe ori funcţionarii au intervenit şi aceste imagini, la solicitare, au fost şterse. La două secţii din capitală, cel puţin câte o persoană a votat fără a fi depus cerere de votare la locul aflării.
 
Secţiile de vot sunt deschise până la ora 21.00.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările