Proiect european pentru reforma sănătăţii mintale în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tranining al experţilor în sănătate mintală FOTO: Arhiva Adevărul
Tranining al experţilor în sănătate mintală FOTO: Arhiva Adevărul

Experţi în sănătate mintală comunitară din Olanda, Elveţia şi România au iniţiat miercuri programul de instruire a specialiştilor din serviciile de sănătate mintală comunitară din raioanele Orhei, Soroca, Cimişlia şi Cahul.

Trainingurile au loc în cadrul Proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“, implementat de Instituţia Privată TRIMBOS Moldova, NIVEL Institute, Liga Română de Sănătate Mintală şi Ministerul Sănătăţii şi finanţat de Agenţia Elveţiană de Dezvoltare şi Cooperare.

Miercuri a fost deschis programul de instruire a mai multor specialişti în psihiatrie din ţară, în vederea implementării serviciilor de sănătate mintală în comunitate. La eveniment au fost prezenţi Secretarul de Stat Nicolae Jelamschi, Preşedintele Comisiei de Specialitate în Sănătate Mintală a Ministerului Sănătăţii, Mihai Hotineanu, Şefa Direcţiei asistenţă medicală primară din cadrul Ministerului Sănătăţii, Tatiana Zatîc şi Managerul Proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“, Ionela Petrea.

Reforma serviciilor de sănătate mintală se bazează pe implementarea conceptului de Tratament Flexibil Asertiv Comunitar (FACT – Flexible Assertive Community Treatment), utilizat cu succes în Marea Britanie, Olanda şi SUA, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe multidisciplinare. Astfel, echipele FACT care vor opera în ţară vor fi compuse dintr-un psihiatru, asistente medicale şi sociale, un psiholog, un consultant de la egal la egal, un agent de plasare în câmpul muncii şi un specialist în adicţii.

Proiectul „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de un consorţium internaţional, liderul căruia este Institutul de Sănătate Mintală şi Adicţii TRIMBOS din Olanda, Institutul NIVEL, Liga Română pentru Sănătate Mintală şi Luzern Psychiatrie, cu sprijinul financiar al Agenţiei Elveţiene de Dezvoltare şi Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018, beneficiind de un buget de 5,78 milioane de franci elveţieni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite