Procuratura Generală va decide dacă Ion Diacov poate demisiona onorabil. „Sunt intentate proceduri disciplinare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Diacov a fost prezent duminică, în PMAN, la protestul organizat de Platforma DA FOTO Alexandru Tarlev
Ion Diacov a fost prezent duminică, în PMAN, la protestul organizat de Platforma DA FOTO Alexandru Tarlev

Narcomania şi corupţia au subordonat Procuratura, a declarat şeful Procuraturii municipiului Chişinău, Ion Diacov, prezentându-şi cererea de demisie în faţa jurnaliştilor. În replică, Procuratura Generală transmite că plecarea onorabilă a lui Diacov din funcţie încă nu este decisă.

Procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, demisionează din funcţie după ce Consiliul Superior al Procurorilor a constatat încetarea de drept la începutul lunii decembrie a mandatului constituţional al acestuia. Diacov şi-a motivat plecarea prin faptul că „narcomania şi corupţia au subordonat Procuratura”, transmite IPN.

Ion Diacov susţine că fiind în funcţie a informat de nenumărate ori procurorul general despre comiterea de către unii procurori şi judecători a actelor de corupţie şi abuzurilor în serviciu, solicitând tragerea acestora la răspundere, însă toate sesizările sale au fost ignorate.

Diacov a menţionat că pe 3 decembrie îi expiră termenul constituţional, însă acest fapt nu-l obligă să-şi prezinte demisia. Diacov a menţionat că are dreptul să deţină o funcţie de conducător în organele procuraturii încă 2 ani şi jumătate, iar ca procuror - cât îi permite sănătatea, însă refuză să facă acest lucru şi a decis să plece din domeniu.

Procurorul Capitalei susţine că de-a lungul timpului a adus critici referitor la unele decizii ale procurorului general şi şi-a exprimat dezacordul faţă de mimarea de către acesta a reformei Procuraturii. Potrivit lui Diacov, toate demersurile sale au fost ignorate totalmente, deşi funcţia de procuror general permite dreptul exclusiv de a interveni în aceste cazuri. Ca urmare, Diacov afirmă că a fost impus de situaţie de a face publice un şir de fapte pentru a informa societatea despre ilegalităţile din justiţie. Despre acestea a fost informată şi conducerea de vârf a statului, care de asemenea nu a reacţionat la aceste sesizări.

Potrivit procurorului Capitalei, pentru a-l intimida, procurorul general ar fi iniţiat în privinţa sa un şir de anchete de serviciu. Ion Diacov a menţionat că reieşind din toate aceste fapte, în semn de protest faţă de acţiunile abuzive ale procurorului general, îşi cere demisia din organele procuraturii Republicii Moldova. De asemenea, în semn de protest Ion Diacov a declarat că restituie distincţiile interne acordate de către Procuratura Generală.

Procuratura Generală încă nu a decis dacă Diacov poate demisiona onorabil

Procurorul general nu a comentat deocamdată acuzaţiile care i le-a adus personal Diacov. Contactată de Adevărul Moldova, şefa Serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a precizat că Ion Diacov urmează să fie numit într-o funcţie vacantă din cadrul instituţiei, iar cererea de demisie prezentată luni la conferinţa de presă urmează să fie examinată de Consiliului Superior al Procurorilor. CSP urmează să decidă „dacă poate fi acceptată demisia onorabilă în condiţiile în care sunt intentate proceduri disciplinare şi controale de serviciu”. Maria Vieru ne-a mai spus că „asupra unor cazuri concrete în care ar fi implicat dl Diacov nu este cazul să comentăm, ele fie au făcut obiectul unor anchete, fie se află în continuare în examinare şi pe măsura necesităţii - vor fi oferite informaţii de interes public”.

Ion Diacov a fost numit în funcţia de procuror al Capitalei din decembrie 2010. Anterior, Diacov a deţinut aceeaşi funcţie în perioada anilor 1998 -2001.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite