Principalul vinovat în dosarul Padurea Domnească vrea să decidă soarta avocaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Creţu, fost judecător la Curtea de Apel Chişinău care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. FOTO: Arhiva Adevărul
Gheorghe Creţu, fost judecător la Curtea de Apel Chişinău care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. FOTO: Arhiva Adevărul

Gheorghe Creţu, fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, condamnat în dosarul omorului din Rezervaţia Pădurea Domnească, este unul din cei 52 de pretendenţi la funcţia de membru al Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat din cadrul Uniunii Avocaţilor. Lista candidaţilor a fost publicată acum câteva zile, iar joi, 17 septembrie, a avut loc prima şedinţă a comisiei care desfăşoară concursul, scrie anticoruptie.md.

Fostul judecător a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul omorului omului de afaceri Sorin Paciu. Tragedia a avut loc la sfârşitul anului 2012, când un grup de demnitari şi businessmeni au participat la o vânătoare ilegală în Rezervaţia Pădurea Domnească. Gheorghe Creţu a fost singura persoană cercetată penal în acest dosar.

După punerea sub învinuire, Creţu a fost nevoit să iasă din sistemul judecătoresc, revenind în avocatură.

Galina Bostan, preşedinta Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei accentuează că rolul Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat este unul foarte important şi anume de aici “încep toate problemele”. “Alegerea pe care o va face Consiliul va constitui proba integrităţii acestuia, pentru că una din cerinţele exercitării profesiei de avocat este reputaţia ireproşabilă. Gheorghe Creţu nu se încadrează în noţiunea de reputaţie ireproşabilă conform legii. La câţi pretendenţi sunt în toată această masă de avocaţi şi dacă niciunul nu e potrivit, atunci mai bine să se organizeze concurs repetat”, comentează Galina Bostan pentru anticoruptie.md.

Printre cei care şi-au depus candidatura este şi avocatul Igor Şeremet, membru al formaţiunii “Partidul Nostru”, condusă de Renato Usatîi, Viorel Malanciuc, fiul membrului Comisiei pentru etică şi diciplină din cadrul Uniunii, Ion Malanciuc, şi Adrian Tăbârţă, fiul lui Vitalie Tăbârţă, preşedintele aceleiaşi comisii.

Comisia de licenţiere a profesiei de avocat are 11 membri, aleşi în urma unui concurs, dintre care opt sunt avocaţi cu o vechime în domeniu de cel puţin cinci ani, iar alţii trei sunt profesori titulari de Drept cu o vechime de muncă de cel puţin cinci ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite