Primul autobuz electric lansat la Chişinău

Primul autobuz electric lansat la Chişinău

Regia Transport Electric Chişinău vine cu o soluţie pentru suburbiile capitalei, unde nu există linie de troleibuz: autobuzul electric, care poate parcurge o distanţă de până la 50 de kilometri, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şeful RTEC, Gheorghe Morgoci, a declarat că autobuzul electric are o vârstă de exploatare de trei ani, iar pentru renovarea şi dotarea acestuia cu acumulatoare Regia a alocat peste 750 de mii de lei. Unitatea de transport a fost testată şi corespunde tuturor cerinţelor de securitate, dar e nevoie ca proiectul să fie aprobat şi de autorităţile locale. Pentru a asigura, de exemplu, traseul de la Porţile Oraşului spre aeroport, e necesar să se aloce bani pentru dotarea cu acumulatoare a încă cel puţin 2 troleibuze, a spus Gheorghe Morgoci.

Potrivit şefului RTEC, pentru extinderea liniei de troleibuz e nevoie de circa 5-7 milioane de lei pentru un kilometru. Investiţia în troleibuze dotate cu acumulatoare ar fi mai profitabilă din punct de vedere economic.

Directorul companiei care a instalat acumulatoarele, Vitalie Eşanu, a spus că acestea acumulează energia electrică pe perioada deplasării troleibuzului prin oraş, când este conectat la curentul electric, iar la ieşirea din oraş, unde nu există linii de troleibuz, lucrează bateria. Pentru încărcarea acumulatoarelor este nevoie de circa o oră, iar dacă vor fi exploatate corespunzător, acestea vor funcţiona pe o perioadă de 10 ani.

Calculele au arătat că troleibuzele alimentate cu acumulatoare electrice sunt de trei ori mai econome decât autobuzele alimentate cu motorină, care circulă în prezent pe rutele municipale.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: