Primarul interimar Ruslan Codreanu solicită inventarierea patrimoniului municipal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

SummaryPrimarul general interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, a solicitat în cadrul şedinţei operative de la Primărie inventarierea, în mod de urgenţă, a patrimoniului municipal.

Solicitarea vine ca urmare a unor verificări care au constatat că  214 terenuri municipale cu o suprafaţă totală de circa 38 hectare sunt utilizate gratuit de persoane fizice sau juridice, iar 525 din 1.581 de bunuri imobile nelocative din proprietatea municipiului Chişinău, în valoare totală de 341,9 milioane lei, nu sunt înregistrate în Registrul Bunurilor Imobile (RBI).

Potrivit primarului, lipsa unei evidenţe stricte a patrimoniului municipal este din cauza faptului că Primăria nu deţine un inventar centralizat al proprietăţilor municipale. 

„Lipsa datelor privind regimul de proprietate este o problemă gravă, acest lucru formează condiţii pentru înstrăinarea ilegală a bunurilor imobile şi a terenurilor din proprietate municipală”, a subliniat Ruslan Codreanu. 

„Circa 50 la sută din cauzele penale documentate în privinţa anumitor funcţionari din cadrul administraţiei publice municipale ţin de dobândirea sau înstrăinarea ilegală a terenurilor sau a unor imobile. Dezinteresul manifestat de direcţiile de resort privind clarificarea şi delimitarea regimului de proprietate este de neînţeles, în situaţia în care anual sunt alocate surse financiare pentru acest proces”, a declarat primarul general interimar al Chişinăului. 

După cum a afirmat Ruslan Codreanu, Curtea de Conturi a stabilit că pe parcursul anilor 2015 – 2016, din cauza gestionării ineficiente a patrimoniului, bugetul municipal  Chişinău a fost prejudiciat cu peste 688,5 milioane lei. 

„Inventarierea va clarifica situaţia cu terenurile şi proprietăţile municipale şi va tăia din pofta unor şmecheri de a înstrăina proprietatea municipală. E timpul să acţionăm în interesul cetăţenilor”, a punctat Ruslan Codreanu. 

În aceeaşi ordine de idei, primarul interimar a spus că deşi pe site-ul Primăriei a început să se publice lista spaţiilor libere nelocative, aflate în gestiunea entităţilor economice ale Consiliului Municipal Chişinău care pot fi privatizate sau care nu pot fi înstrăinate, aceste liste nu au fost actualizate în ultima perioadă şi nu reprezintă un registru public complet, care să cuprindă toată informaţia privind suprafeţele libere de locaţiune şi cele care sunt deja date în chirie, cu indicarea termenului de valabilitate a contractelor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite