Primarul comunei Truşeni, reţinut într-un dosar de abuz în serviciu

Primarul comunei Truşeni, reţinut într-un dosar de abuz în serviciu

FOTO IPN

Primarul din Truşeni, democratul Ion Apostol, şi preşedintele întovărăşirii pomicole din localitate au fost reţinuţi pentru 72 de ore. Aceştia sunt cercetaţi penal pentru abuz în serviciu.

UPDATE 14.00 Potrivit CNA, încă o persoană a fost reţinută în dosarul primarului de la Truşeni. Este vorba despre un fost inginer cadastral, actual preşedinte al unei companii specializate în efectuarea lucrărilor cadastrale. Acesta este bănuit de complicitate la comiterea abuzului de serviciu, în urma căruia administraţia publică locală din Truşeni a suportat prejudicii materiale considerabile.

Bărbatul a fost reţinut pentru 72 de ore.

Un grup de persoane, printre care actualul primar, dar şi preşedintele întovărăşirii pomicole din localitate, ar fi organizat o schemă de deposedare a terenurilor din localitate. Mai exact, deposedarea întovărăşirii pomicole din localitate de loturi de pământ cu ulterioara vânzare a acestora unor terţi.

Potrivit materialelor cauzei, membrii grupului ar fi identificat doritori de a intra în posesia terenurilor, după care, contra unor sume de bani, care se ridicau până la 10.000 de euro pentru un teren, le-ar fi legalizat prin falsificarea mai multor documente. 

Pentru a da o tentă legală tranzacţiei, bănuiţii ar fi falsificat certificate de proprietate, dându-le numere de înregistrare fictive, prin care se atesta dreptul beneficiarului  asupra terenurilor. 

De regulă, cumpărătorii primeau dreptul de proprietate cu un număr de înregistrare din anii 90, atunci când s-ar fi constituit întovărăşirea pomicolă şi, prin urmare, puteau fi consideraţi membri ai întovărăşirii cu drepturi depline asupra terenurilor. Asta chiar dacă tranzacţiile , de facto, se desfăşurau în perioada de după anii 2000. 

De asemenea, investigaţiile continuă şi în privinţa altor persoane din administraţia locală, participaţia cărora urmează a fi probată.

Urmărirea penală a fost pornită de către Procuratura anticorupţie, iar în prezent se întreprind toate acţiunile necesare pentru stabilirea întregului cerc de suspecţi şi valoarea prejudiciului cauzat administraţiei publice locale.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: