Primăria Chişinău va avea un ascensor pentru accesul persoanelor cu necesităţi speciale

Primăria Chişinău va avea un ascensor pentru accesul persoanelor cu necesităţi speciale

FOTO sputnik.md

Primăria municipiului Chişinău construieşte un ascensor pentru persoanele care se deplasează în scaun rulant. O decizie în acest sens a fost votată de către Consiliul municipal Chişinău anul trecut. Costul proiectului este de 1, 8 milioane de lei, iar lucrările urmează a fi finalizate la toamnă.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Iniţiativa de a edifica un ascensor pentru persoane care se deplasează în scaun rulant a venit de la organizaţiile neguvernamentale de profil, care, vor avea acces în sediul Primăriei, de rând cu toţi cetăţenii Chişinăului, pe principiul egalităţii de şanse. Proiectul a fost realizat de Î.M. Institutul municipal de proiectări „CHIŞINĂUPROIECT” şi coordonat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării pentru păstrarea aspectului iniţial al clădirii, care este monument de arhitectură.
 
Serghei Afanasenco, reprezentant al Asociaţiei persoanelor cu dizabilităţi „INVASPORT Moldova”, ex - Ministru al Tineretului şi Sportului, care de 26 de ani se deplasează în scaun rulant se declară revoltat de opiniile apărute zilele trecute pe reţelele sociale vizavi de construcţia liftului la Primărie. Potrivit lui, cu această construcţie, ne vom egala cu ţările europene, unde este respectat principiul Egalităţii. După punerea în funcţiune a acestui obiectiv, persoanele cu necesităţi speciale vor avea acces în sediul municipalităţii. „S-a făcut ceea ce este deja în toată lumea, iar exemplul va fi preluat şi de alte instituţii publice. Vom putea participa activ la şedinţele publice ale administraţiei locale, pentru ca oraşul nostru să prospere”, a mai spus Serghei Afanasenco. 
 
Liftul are dimensiuni mai mari faţă de unul obişnuit, pentru a facilita accesul oamenilor în scaun rulant, împreună cu însoţitorii lor. Accesul la ascensor va fi din 2 părţi: una din curtea Primăriei, iar cea de-a doua - dinspre Ghişeul Unic, str. Vlaicu Pârcălab.
 
Specialiştii au decis ca obiectivul să fie unul zidit şi nu din sticlă, pentru ca birourile din preajmă: cel de la parter şi respectiv, de la etaj, să poată fi exploatate. „Astfel avem o pierdere minimală de suprafaţă”, a menţionat viceprimarul de ramură, Nistor Grozavu. Motorul ascensorului va fi în partea dinspre subsol, pentru a evita zgomotul pentru personalul care activează în preajmă, sau în spaţiile învecinate.
 
Amplasarea ascensorului a fost selectată astfel pentru a avea o distanţă aproximativ egală faţă de coridoarele dinspre str. V. Pârcălab şi cel paralel cu bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, deşi iniţial au fost discutate mai multe variante, inclusiv cea cu un lift anexat. Pe interior, clădirea Primăriei nu va suferi modificări din cauza construcţiei ascensorului. (Va fi doar un gol de uşă, cu indicatorul de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii).
 
În faza următoare construcţiei liftului vor fi făcute unele modificări vizavi de lăţimea uşilor la anumite birouri, precum şi grupuri sanitare pentru persoanele care se deplasează în scaun rulant. Lucrările au început acum o lună, iar până în toamnă, instalaţia de transportare a oamenilor în cărucioare va fi deja funcţională. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările