Primari, poliţişti, avocaţi şi medici, judecaţi pentru corupţie. CNA a prezentat raportul de activitate pentru anul 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Naţional Anticorupţie a depistat aproximativ 600 de infracţiuni în anul 2014, cu 20% mai multe comparativ cu anul 2013. CNA şi-a prezentat Raportul de activitate pentru anul trecut.

Din totalul infracţiunilor, 448 au fost calificate drept acte de corupţie şi conexe corupţiei, 39 - infracţiuni de spălare de bani,  iar 83 - alte tipuri de infracţiuni. În cadrul activităţii operative de investigaţie, ofiţerii CNA au constatat infracţiuni de corupţie în toate instituţiile publice şi sectoarele economice ale ţării, cele mai multe fiind înregistrate în instituţiile de drept - 134; primării - 76; întreprinderi de stat - 68; birouri de avocatură - 22; medicină publică - 16; instituţii de învăţământ - 16 etc.

Printre figuranţii dosarelor penale, gestionate de CNA, s-au regăsit trei judecători, un procuror, un fost ministru al afacerilor interne, un director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, un director adjunct al Biroul Naţional de Statistică etc. Cu dosare penale s-au ales şi directorul interimar al Spitalul Clinic Republican şi directorul pentru grant acordat de Guvernul Japoniei.

Pe parcursul anului 2014, pentru comiterea infracţiunilor de corupţie şi conexe acestora au fost judecaţi primari şi preşedinţi de raioane, executori judecătoreşti, avocaţi, profesori, medici, poliţişti.

În opinia experţilor CNA, cauza de bază a acestei situaţii este numărul mare a dosarelor de corupţie clasate în anii precedenţi cu achitarea suspecţilor, tragerea la răspundere contravenţională sau aplicarea amenzilor simbolice. Altă cauză este faptul că unii cetăţeni nu percep ca infracţiuni grave actele de corupţie, îmbogăţirea ilicită sau  cumătrismul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite