Prima carte despre Radu Poclitaru a fost lansată la Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul Bienalei Teatrului „Eugene Ionesco", a fost lansată prima lucrare despre activitatea celebrului maestru de balet.

„Radu Poclitaru. Dans liber" este titlul primei cărţi despre cunoscutul coregraf originar din Moldova, care, în decurs de 12 ani, a montat peste 30 de spectacole de balet modern în cele mai bune teatre din CSI. Bogat ilustrată, lucrarea semnată de muzicologul, jurnalistul şi criticul de teatru Elena Uzun cuprinde o amplă biografie a artistului şi o analiză a celor mai reprezentative spectacole, care ilustrează natura lui inovativă.

Ideea i-a venit în timp ce lucra la un articol de ziar despre Radu Poclitaru, exponentul unei dinastii de balerini. „Am mers la el acasă, mama mi-a arătat sute de poze şi imagini video cu baletele fiului său celebru. I-am zis atunci: «Aveţi aici material pentru o carte»", a povestit autoarea.
„Deşi este cunoscut în cele mai mari teatre din Europa, premierele sale stârnesc întotdeauna un val de comentarii şi polemici în presă, până acum n-a existat nicio lucrare analitică despre creaţia sa", a explicat Elena Uzun.

„NU POŢI REDACTA UN EPITAF"

Prezent la lansare, protagonistul cărţii a mărturisit că trăieşte un sentiment ciudat: pe de o parte se bucură, iar pe de alta, se simte prost. „Îmi pare că această carte este mai bună decât ceea ce fac eu pe scenă. E greu să citeşti lucruri frumoase despre tine. Mie îmi plac mai mult recenziile negative, pentru că mă răscolesc", a spus Radu Poclitaru.
Chiar dacă a colaborat cu autoarea, artistul a decis să nu se intervină în text. „E ca şi cum ţi-ai redacta epitaful", a glumit artistul. Şi a continuat cu aceeaşi modestie: „Urăsc să vorbesc despre creaţia mea. Când deschizi gura, începi imediat să minţi, pentru că omul care vine în sală nu eşti tu. Aceste balete înseamnă ceva pentru mine, dar spectatorul le trece prin lumea lui interioară, prin trecutul, prin visele şi emoţiile sale. De aceea spectacolele mele nu-mi aparţin, sunt ale voastre".

DESCHIZĂTOR DE DRUMURI

Experţii, în schimb, l-au scăldat în laude. „Este un fenomen în coregrafie, o personalitate unică, irepetabilă, care deschide azi direcţii noi în arta teatrală contemporană", l-a elogiat Elfrida Koroliov, doctor în arte. În opinia ei, spectacolele în regia lui Poclitaru nu mai sunt balete, ci mai degrabă reprezentaţii teatrale, unde dansul vorbeşte mai bine decât cuvintele. „În spectacolele sincretice, artiştii săi recită monoloage, râd şi strigă, dansează până la epuizare, atrăgând spectatorii într-o atmosferă de presiune emoţională şi psihologică", a motivat specialistul.
Această constatare este valabilă şi pentru operele prezentate la Bienala Teatrului „Eugene Ionesco". „Radu Poclitarul dă dovadă că stăpâneşte şi un talent actoricesc, o viziune teatrală. Bunăoară, spectacolul «Salonul numărul 6» după Anton Cehov, este construit după legile teatrului dramatic", a remarcat criticul Angelina Roşca.
„Radu ne invită într-o lume nouă, un univers necunoscut ca o planetă pe care n-a călcat niciun picior de om", a concluzionat regizorul Petru Vutcărău şi a promis că-l va invita pe acest „coregraf genial" la toate ediţiile festivalului.

VEDETĂ INTERNAŢIONALĂ

Radu Poclitaru s-a născut într-o familie de balerini și a copilărit în culisele Operei Naţionale. A studiat la Chișinău, Odesa, Moscova, Perm și Minsk. A montat în cele mai mari teatre din CSI, inclusiv în Bolșoi. Din 2006, are propriul teatru, Kyiv Modern-Ballet, în Ucraina.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite