Prietenul lui Putin, investitor strategic în stânga Nistrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii de la Tiraspol au anunţat o investiţie de circa 22 de milioane de dolari într-o uzină de producere a componentelor feroviare. În spatele proiectului care ar urma să fie implementat la Tighina stă o companie controlată de un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Al treilea forum economic din regiunea transnistreană, desfăşurat în perioada 6-7 iunie la Tiraspol, s-a finalizat cu semnarea a 23 de acorduri investiţionale în valoare totală de 42 de milioane de dolari. Cel mai mare contract, de 22 de milioane de dolari, a fost semnat între compania rusească Grand-Express şi firma Nistru-Express din Tiraspol şi prevede construcţia la Tighina a unei uzine de producere a componentelor şi pieselor pentru materialul rulant.

AVEREA CFM A ÎNCĂPUT PE MÂNA RUŞILOR

Mega-proiectul ar urma să fie realizat pe o suprafaţă de peste şapte hectare ale fostului depou al Căii Ferate a Moldovei de la Tighina, ocupat abuziv de autorităţile separatiste în anul 2004 şi cedat companiei ruse. Maia Parnas, şefa aşa-zisului minister al economiei din regiunea separatistă, s-a arătat extrem de satisfăcută de acest proiect, care ar confirma „atractivitatea investiţională a regiunii“.
Autorităţile de la Chişinău nu au comentat, deocamdată, aceste intenţii, chiar dacă anterior au anunţat că nu recunosc privatizările din Transnistria.

PARTENER DE AFACERI CU LIUDMILA PUTINA

În spatele acestui proiect stau companii ce aparţin unor apropiaţi ai actualului preşedinte rus Vladimir Putin. Astfel, firma rusească Grand-Express, controlată de Mihail Rabinovici şi Kiril Kovalciuk, deţine cel mai luxos tren din Rusia, care circulă între Moscova şi Sankt Petersburg.

Kiril Kovalciuk este nepotul lui Iuri Kovalciuk, vecin cu preşedintele rus şi co-fondator, împreună cu Vladimir Putin, al unei cooperative de vile din apropiere de Sankt Petersburg. Kiril apare alături de Liudmila Putina, fosta soţie a lui Putin, în calitate de co-fondator al Fondului „Centrul de dezvoltare a limbii ruse“ din Kaliningrad.
Anul trecut, Kiril Kovalciuk a ajuns chiar preşedinte al Consiliului de directori al Companiei National Media Group, care are în portofoliul său pachetele de control ale ziarului „Izvestia“, posturilor Canal 5 din Sankt Petersburg şi Ren TV şi deţine 25% din capitalul postului Pervîi Kanal (cunoscut în Republica Moldova şi ca Prime).
Potrivit unei investigaţii jurnalistice din Rusia, Kiril Kovalciuk face parte din cercul de apropiaţi al lui Putin (agenţi KGB, rude, prieteni etc.), care, treptat, au ajuns să controleze cele mai importante sectoare ale economiei din Rusia: de la resurse energetice la bănci, căi ferate şi mass-media.

O INVESTIŢIE GEOPOLITICĂ

Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice, consideră că investiţia are mai degrabă o conotaţie geopolitică decât una economică.

„Deşi suma nu este mare pentru Rusia, construcţia acesteia, dar şi a altor unităţi de producere, poate juca rolul unei ancore, prin care regiunea transnistreană şi Republica Moldova să fie menţinute în sfera de influenţă rusească“, a declarat analistul Arcadie Barbăroşie.

Totodată, Barbăroşie admite că ruşii ar putea fi chiar interesaţi de integrarea Republicii Moldova în UE, lucru care ar asigura ulterior accesul companiei pe piaţa europeană.
Şi economistul Alexandru Fala vede în acest proiect mai degrabă o investiţie cu caracter geopolitic. El atrage atenţia asupra faptului că, în afară de ruşi, în regiunea transnistreană nimeni nu riscă să facă investiţii. „Nu există însă nicio garanţie că întreprinderea în care se fac investiţii nu va fi naţionalizată sau adusă în pragul falimentului în cazul în care se schimbă conducerea de la Tiraspol“, a afirmat expertul.

RUŞII CONTROLEAZĂ TOTUL ÎN RMN

Cele mai mari întreprinderi din raioanele de est ale Republicii Moldova au fost preluate treptat de către companii ruseşti. Astfel, Uzina metalurgică de la Râbniţa, după ce a fost cumpărată de grupul Itera, a ajuns să fie controlată de oligarhul Alişer Usmanov, prin intermediul unor firme din Cipru. La fel şi Fabrica de ciment de la Râbniţa. Cel mai mare producător de curent electric din Republica Moldova, Centrala Electrică de la Cuciurgan, a fost privatizată, la finele anului 2003, de o firmă misterioasă din Belgia. După o serie de tranzacţii cu implicarea unor firme offshore, centrala a ajuns în proprietatea gigantului Inter RAO EES, preşedintele căreia este Boris Kovalciuk, verişorul lui Kiril Kovalciuk.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite