Preţurile la carburanţii din Moldova vor fi stabilite din nou de petrolişti

Preţurile la carburanţii din Moldova vor fi stabilite din nou de petrolişti

Petroliştii vor stabili şi vor modifica de sine stătător preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat, reieşind din consumurile şi cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală care nu va depăşi 10%.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prevederile se conţin în noua Metodologie privind formarea şi aplicarea preţurilor la produsele petroliere, aprobată luni, 11 martie, de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, transmite IPN.

Potrivit ANRE, la elaborarea Metodologiei s-a ţinut cont de mai multe principii cărora urmează să corespundă mecanismul aplicat la formarea preţurilor la produsele petroliere şi a gazului lichefiat, printre care acoperirea costului real al produselor petroliere şi a gazului lichefiat, taxelor vamale, accizelor, cheltuielilor de transportare, depozitare şi comercializare, precum şi cele pentru protecţia mediului. De asemenea, este vorba despre includerea în preţ a unei rate de rentabilitate necesare pentru continuitatea activităţii întreprinderilor; dezvoltarea concurenţei loiale şi protecţiei drepturilor şi intereselor legitime ale consumatorului.

Metodologia nouă intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Operatorii urmează să înştiinţeze ANRE atunci când modifică preţurile la carburanţi.

Anterior, solicitat de IPN, expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a declarat că, odată cu aplicarea noilor prevederi, se revine la vechea metodologie, cu plafonarea profitului la 10%. În opinia sa, seamănă a fi o înţelegere cu petroliştii. Ideal pentru consumatori ar fi crearea unei pieţe concurenţiale, aşa cum este în majoritatea ţărilor dezvoltate. Dar pentru aceasta, potrivit expertului, este necesar un Consiliu al Concurenţei şi justiţie nu doar pe hârtie.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: