Preşedintele în exerciţiu al OSCE: Dialogul între Chişinău şi Tiraspol trebuie intensificat

Preşedintele în exerciţiu al OSCE: Dialogul între Chişinău şi Tiraspol trebuie intensificat

Preşedintele în exerciţiu al OSCE, Miroslav Lajčák, ministru slovac al afacerilor externe şi europene, spune nevoie de un dialog constructiv şi paşi mici concreţi în consolidarea încrederii pentru a menţine dinamica pozitivă în procesul de reglementare transnistreană, transmite IPN.

„Datorită angajamentului, conducerii şi voinţei politice a ambelor părţi, acestea au implementat anul trecut cinci acorduri care aduc beneficii concrete oamenilor, precum acordul privind plăcuţele de înmatriculare neutre sau şcolile cu predare în grafia latină. Acest lucru a dat un nou impuls procesului de reglementare transnistreană. Pentru a menţine această dinamică, acum, Chişinăul şi Tiraspolul trebuie să intensifice dialogul, să depună eforturi în vederea finalizării „pachetului Berlin plus” şi să identifice noi domenii de lucru în comun”, a declarat Miroslav Lajčák, citat într-un comunicat de presă al Misiunii OSCE.

Referindu-se la procesul politic în curs de desfăşurare la Chişinău, în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, Miroslav Lajčák a spus că Preşedinţia OSCE aşteaptă cu nerăbdare formarea rapidă la Chişinău a unui guvern stabil, pregătit în continuare să se implice constructiv în procesul de reglementare transnistreană la toate nivelurile.

În cadrul vizitei la Chişinău şi Tiraspol în ianuarie, ministrul a subliniat că Preşedinţia Slovaciei în OSCE acordă o importanţă deosebită avansării procesului de reglementare transnistreană bazat pe integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: