Premiile Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, ediţia a XXII-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret şi-a desemnat duminică, 22 aprilie, învingătorii. Premiul „Ion Creangă” a ajuns, din partea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, la scriitorul Vladimir Beşleagă pentru activitate în domeniul cărţii pentru copii. Premiul „Igor Vieru” i-a revenit Victoriei Raţă, autoare de cărţi pentru copii, pentru activitate în domeniul ilustraţiei de carte pentru copii.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, s-a învrednicit de premiul pentru poezie „Grigore Vieru”, acordat, la fel, de Institutul Cultural Român. Premiul „Cartea Anului” a mers din partea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, către poeta Claudia Partole pentru cartea „Invazia”. În baza deciziei Juriului copiilor, premiul „Simpatia Copiilor”, a fost acordat scriitorului Spiridon Vangheli pentru cartea „Crăiţa”.

De premiul „Cartea Cognitivă” s-a învrednicit editura „Ştiinţa” pentru cartea „Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918” şi Ioan-Aurel Pop pentru cartea „A short illustrated history of the Romanians”. Premiul „Cartea de Referinţă” a fost acordat editurii „Litera” pentru enciclopedia ilustrată „Animale sălbatice”. Totodată, premiul „Cea mai reuşită colecţie de carte pentru copii” a revenit editurii „Gama”, din Iaşi, pentru colecţia „Poveşti pentru cei foarte mici”.

Marina Andruhina s-a învrednicit de premiul „Cea mai reuşită prezentare grafică a cărţii”, pentru prezentarea grafică a cărţii „Paparudă, rudă”. Violeta Zabulica-Diordiev pentru ilustraţiile la cartea „Lola cea frumoasă” de Claudia Partole, iar Valeriu Herţa pentru grafica la cartea „Dorinţa” de Mihai Eminescu, a primit premiul „Cea mai reuşită ilustraţie de carte în original”.

Premiul „Cea mai reuşită traducere” a fost acordat lui Cătălin Georgescu pentru traducerea cărţii „Lista lui Sputnik, căţelul extraterestru” de Frank Cottrell Boyce şi lui Teoctist Caia pentru traducerea cărţii „Pe malul Râului Dumnezeiesc” de Serghei Nilus. Premiul „Cel mai frumos amenajat stand” a fost oferit Societăţii de distribuţie a cărţii „Pro Noi”.

Postul de televiziune „TVR Moldova” a primit premiul „Pentru mass-media”. Ministerul Educaţie, Culturii şi Cercetării a oferit premii speciale scriitorului Vasile Romanciuc pentru cartea „Lumina glasului lăuntric”, scriitorului Aurelian Silvestru pentru cartea „Îngerii dispar în ploaie”, editurilor „Ştiinţa” şi „Arc” pentru colecţia „Literatura din Basarabia. Început de secol XXI”. Acelaşi premiu au mai primit şi Oreste Tărâţă pentru cartea „Bunele maniere sau Cartea virtuţilor”, Mircea Grecu şi Jana Grecu pentru cartea „În ospeţie la ursuleţul Marmi”, Ana-Maria Plămădeală pentru cartea „Emil Loteanu: splendoarea şi prăbuşirea visului romantic” şi Cristina Chiperi pentru cartea „Eu încă te iubesc”.

Comisia Naţională pentru UNESCO a acordat premiul special scriitorului Iulian Filip pentru volumul „Iulian Filip în scene interferente”. Primăria municipiului Chişinău a oferit acelaşi premiu lui Radu Osadcenco pentru cartea „Chişinău 1918: Ghid-album al oraşului” şi lui Ion Muscalu pentru cartea „Zia, Regina costobocilor”. Biblioteca „Ion Creangă” a acordat premii speciale Adinei Rosetti pentru cartea „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură? ... şi alte 10 întrebări fantastice”, Olguţăi Creangă-Caia pentru cărţile „Copilăria Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ” şi „Copilăria Sfântului Paisie Velicikovski” şi Laviniei Branişte pentru cartea „Melcuşorul”.

Premii speciale din partea Asociaţiei Naţionale a Uniunilor de Creaţie au primit Daniel Corbu pentru editarea cărţii „Integrala operei poetice” de Mihai Eminescu şi Lidia Grosu pentru cartea „Milostiva notă, arderea...”.Uniunea Scriitorilor a acordat un premiu special Renatei Verejanu pentru cartea „Poetul Dintre Milenii”, iar Uniunea Artiştilor Plastici – Estelei Răileanu pentru ilustraţiile la cartea „Descoperim lumea animalelor împreună cu Ghiduşel”.

Secţia Naţională IBBY din cadrul Bibliotecii „Ion Creangă” a oferit premii speciale lui Titus Ştirbu pentru cartea „Ceaunel”, Marcelei Mardare pentru cartea „Reintrarea în cerc”, editurii „Princeps Multimedia”, din Iaşi, pentru editarea cărţii bilingve „Cavalerul cu aripi de petale = The knight with wings of petals” de Aurelian Silvestru. Au mai primit aceleaşi premii Eugen Doga pentru cartea „Prietenii mei dragi”, Petre Crăciun pentru cartea „Cartea basmelor”, Elena Fluturel pentru cartea „Repere eminesciene pe drumuri europene”, Mihai Ştefan Poiată pentru cartea „Mihai Dolgan. De ce au plâns ghitarele?” şi editura „Libris Braşov” pentru cărţile „Basme şi poveşti din Scheii Braşovului” de Alexandru şi Lia Stănescu şi „Poveşti de adormit prinţese” de Iulia Badea Gueritee.

Biblioteca municipală „B. P. Haşdeu” a acordat premiul „Cea mai bună carte pentru copiii cu deficienţe de vedere” Alinei Purcaru pentru cartea „Catrina şi Marele Domn-Somn”. Asociaţia Bibliotecarilor a oferit premiul „Cea mai originală publicaţie în domeniul bibliologiei” Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” pentru biobibliografia „Vasile Romanciuc”şi Marianei Harjevschi pentru cartea „Balanţa vărsătorului, vederea mergătorului”.

Revista „Florile dalbe” a acordat premiul pentru cea mai bună carte a unui autor elev lui Dumitru Drapac pentru cartea „Dincolo de sentimente”, iar Fundaţia Culturală „Eco Art” din Iaşi a oferit premiul „Danaster” pentru proză pentru copii şi tineret lui Iulian Filip pentru cartea „Moartea împăcată a mamei poetului care semăna tatălui”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite