Precizările autorităţilor de la Chişinău privind vaccinul CoronaVac

Precizările autorităţilor de la Chişinău privind vaccinul CoronaVac

Vaccinul CoronaVac este produs de compania biofarmaceutică privată Sinovac Biotech. CoronaVac este cel de-al doilea vaccin produs în China, care a fost autorizat pentru a fi administrat în China: în luna iulie 2020, autorităţile de la Beijing l-au aprobat pentru administrarea urgentă în grupurile cu risc înalt.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu aceste precizări vine Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale în contextul „interesului sporit ce se atestă în spaţiul public în ultimele zile faţă de informaţiile despre vaccinul CoronaVac”, transmite IPN.

Potrivit AMDM, înainte de aprobări, ambele vaccinuri au fost deja folosite în programul de vaccinare din China, vizând în principal grupurile cheie considerate a fi cu un risc mai mare de expunere la virus. Indonezia, Turcia, Brazilia, Chile, Columbia, Uruguay şi Laos au acordat autorizaţii de urgenţă pentru vaccinul CoronaVac dezvoltat de Sinovac Life Sciences.

„Datele despre eficienţa vaccinului de la Sinovac diferă. Ultimele testări din Brazilia, care au fost publicate în luna ianuarie 2021, au demonstrat o eficienţă de 50,4%, iar în Indonezia şi în Turcia – 65,3% şi, respectiv, 91,5%. Dar se ştie că acesta previne 100% evoluţia severă a coronavirusului şi în 78% din cazuri – forma uşoară. Vaccinul este aprobat în 20 de ţări. La 13 ianuarie, autorităţile Turciei au permis administrarea acestuia. Câteva ţări asiatice – Singapore, Malaysia şi Filipine, precum şi Brazilia au semnat un acord cu privire la achiziţia CoronaVac. Ucraina îşi imunizează cetăţenii cu acest vaccin de la sfârşitul lunii martie. Acest vaccin a mai fost aprobat în Azerbaidjan, Chile, Ecuador, Republica Dominicană etc. CoronaVac se află în etapa finală de aprobare a OMS”, precizează instituţia într-un comunicat de presă.

Acesta este un vaccin inactivat, deci este atribuit unui tip tradiţional de vaccinuri. Pentru producerea CoronaVac se utilizează particule virale întregi (în acest caz, ale virusului SARS-CoV-2), ucise prin tratament termic sau chimic. În componenţa vaccinului mai intră adjuvanţi, substanţe suplimentare la care reacţionează sistemul imunitar. Ca şi majoritatea vaccinurilor împotriva coronavirusului, CoronaVac este administrat în două reprize. Intervalul dintre cele două doze este de două săptămâni. Vaccinul este administrat intramuscular.

Dosarul vaccinului Sinovac este depus pentru evaluare şi aprobare de către OMS în cadrul procedurii pentru situaţii de urgenţe (EUL), ceea ce permite ţărilor să accelereze propriile proceduri de aprobare regulamentară pentru a importa şi a administra vaccinul.

Experţii OMS, care au în principal misiunea de a formula recomandări în materie de vaccinuri, au anunţat pe 7 aprilie că vaccinul produs de compania chineză Sinovac a demonstrat că este sigur şi eficient împotriva maladiei COVID-19, însă mai este necesară suplimentarea cu date privind administrarea vaccinului persoanelor vârstnice şi persoanelor suferind de alte maladii.

Potrivit AMDM, această apreciere a fost făcută de Grupul Strategic Consultativ de Experţi în privinţa vaccinării din cadrul OMS, care s-a reunit între 22 şi 25 martie. Deciziile OMS în privinţa cererii de omologare depuse de Sinovac sunt aşteptate cel mai devreme în prima parte a lunii aprilie.

Ministerul Sănătăţii de la Chişinău a anunţat că vineri, 9 aprilie, a avut loc şedinţa Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, în cadrul căreia a fost examinată oferta producătorului de vaccin împotriva COVID-19, SINOVAC BIOTECH LIMITED din China, singurul producător de vaccin care a răspuns solicitărilor adresate de Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), producătorilor de vaccin.

Astfel, în urma analizei ofertei, membrii Comitetului au decis contractarea directă a 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC, după stabilirea tuturor condiţiilor de contractare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările