Posturile TV ale lui Vlad Plahotniuc, dar şi cele apropiate de Igor Dodon au fost avertizate de CCA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a avertizat public luni, 17 octombrie, şase posturi de televiziune care au reflectat campania electorală cu derogări de la legislaţia audiovizuală. Este vorba de posturile Prime TV, Canal 3, Canal 2, Publika TV, ce aparţin lui Vlad Plahotniuc, Accent TV şi NTV Moldova, ce aparţin deputatutlui socialist, Corneliu Furculiţă.

În şedinţa CCA din 17 octombrie a fost prezentat raportul de monitorizare a 14 radiodifuzori în perioada 30 septembrie – 9 octombrie. Raportul arată că posturile Moldova 1, ProTV, N4 şi Ren Moldova au reflectat echidistant şi corect activităţile concurenţilor electorali în prima parte a campaniei electorale.

În acelaşi timp, posturile Prime TV, Canal 3, Canal 2 şi Publika TV l-au favorizat vădit pe Marian Lupu şi l-au defavorizat pe Andrei Năstase. La Accent TV lui Igor Dodon i-a fost acordat peste 50% din timpul emisiunilor informative. Postul NTV Moldova l-a favorizat pe Igor Dodon, în dezechilibru cu alţi concurenţi electorali.

Totodată, monitorizarea a arătat că postul de televiziune Jurnal TV l-a favorizat accentuat pe Andrei Năstase, în materiale cu conotaţie pozitivă şi cu acordarea timpilor de emisie. La solicitarea reprezentanţilor postului, examinarea raportului privind Jurnal TV va avea loc în cadrul unei şedinţe ulterioare.

Membrul CCA Mariana Onceanu-Hadârcă a declarat că raportul reflectă percepţia generală a populaţiei şi confirmă că la posturile Prime TV, Publika TV, Canal 3 şi Canal 2 situaţia este gravă.

„Câte 16-18 minute acordate lui Lupu în materiale cu conotaţie pozitivă este o reflectare tendenţioasă şi încalcă flagrant regulile. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Jurnal TV, care acordă prioritar timp lui Andrei Năstase. Şi la Accent TV, aproape 50 de minute îl avem pe Igor Dodon la acest post de televiziune. Sancţiunile se cer de la sine. Nici nu ştiu dacă are rost să mai facem apel. Sunt revoltată şi nemulţumită de faptul că nu pot acţiona altfel. Poate pentru campaniile electorale viitoare ar trebui să avem sancţiuni mai dure în funcţie de încălcări”, a conchis Mariana Onceanu-Hadârcă.

De asemenea, membrii CCA au menţionat că doar adoptarea unui alt Cod al Audiovizualului sau amendarea celui existent ar putea permite aplicarea sancţiunilor pe măsura gravităţii încălcărilor admise de către radiodifuzori.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite