Poliţistul Radu Starinschi a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul 7 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul poliţist Radu Starischi. FOTO Eugenia Pogor
Fostul poliţist Radu Starischi. FOTO Eugenia Pogor

Pentru prima dată o instanţă din Republica Moldova a condamnat la închisoare cu executare un poliţist care a torturat un tânăr la 7 aprilie 2009. „Abia când au examinat a treia oară dosarul, magistraţii Curţii de Apel Chişinău au intrat în esenţă“, povesteşte avocata Natalia Moloşag, care l-a apărat pe Sergiu Creţu.

La mai bine de cinci ani de la evenimentele din aprilie 2009, când sute de tineri au trecut prin coridorul morţii din comisariatele de poliţie, un poliţist a fost condamnat pentru actele de tortură de atunci. 

„Mă mândresc cu Sergiu că a avut puterea şi răbdarea de a rezista în toţi aceşti ani de procese. Pentru el a fost un adevărat calvar. Acest dosar va deveni un exemplu, unul de investigare strategică. Este un câştig la nivel naţional în cazurile de tortură“, spune avocata Natalia Moloşag.

Chiar dacă decizia este cu drept de atac, avocata nu vede temei ca instanţa supremă să schimbe esenţial hotărârea. „Sunt destule probe pentru o condamnare. Singurul lucru pe care ar putea să-l invoce Curtea Supremă ar fi expirare termenului de prescripţie. Dar Radu Starinschi nu-şi recunoaşte vina şi nu a invocat acest lucru“, adaugă apărătorul.

Natalia Moloşag mai povesteşte că abia acum, când au examinat a treia oară dosarul, magistraţii de la Curtea de Apel de Chişinău a intrat în esenţă. „Şi comportamentul completului de judecată, şi comportamentul acuzatorului de stat au fost altele“, menţionează avocata.

„Nici nu ştiu ce să spun. Mă simt un pic mulţumit că în sfârşit este o decizie, chiar dacă pedeapsa e mică, dar poate aşa o să înteleagă unde a greşit“, susţine şi Sergiu Creţu.

La sfârşitul anului trecut, magistraţii de la Curtea Supremă de Justiţie s-au expus a doua oară pe acest caz, considerând că instanţa de apel nu a reparat erorile comise.

Poliţistul Radu Starinschi este acuzat că l-ar fi torturat, pe 8 aprilie 2009, pe Sergiu Creţu, care se afla în arestul poliţiei. Judecătoria Centru l-a achitat, la 20 iunie 2011, pe şeful Secţiei Poliţiei Criminale a Comisariatului de Poliţie a sectorui Centru al Comisariatului General de Poliţie, motivând că fapta de tortură nu a fost săvârşită de inculpat.

Starinschi a declarat că este nevinovat şi că nu-l cunoştea pe Sergiu Creţu până în octombrie 2009, când tânărul a venit împreună cu procurorul la Comisariat, pentru a indica biroul în care ar fi fost bătut.

De cealaltă parte, Sergiu Creţu susţine însă că în seara de 8 aprilie a fost bătut timp de două ore în biroul poliţistului Radu Starinschi, care i-ar fi aplicat 57 de lovituri peste tot corpul, în urma cărora s-a ales cu o mână ruptă, comoţie cerebrală şi contuzia rinichilor.

Hotărârea este cu drept de atac, în termen de 30 de zile.

La sfârşitul anului trecut, instanţa în fond l-a achitat pe Ion Perju, fostul poliţist acuzat că l-ar fi ucis pe tânărul Valeriu Boboc în timpul protestelor violente din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Pe 7 aprilie 2009, la proteste au venit mii de oameni. Mitingul a degenerat în altercaţii între protestatari şi forţele de ordine şi a dus la devastarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Însă, biroul lui Voronin nu a avut de suferit în urma actelor de vandalism. Mai mult, a doua zi, preşedintele chiar a fost filmat în biroul său, dând declaraţii.

Luaţi cu forţa din stradă

În seara de 7 aprilie 2009, forţele de ordine au tăbărât asupra a câtorva zeci de manifestanţi ce se mai aflau în piaţă. Intervenţia lor s-a soldat cu moartea unui tânăr şi maltratarea altor câteva zeci. Ulterior, chiar şi ziua în amiaza mare, băieţi sau fete au fost luaţi pe sus din stradă, din parcuri, din autobuze şi duşi în comisariatele de poliţie, fiind învinuiţi de participare la proteste şi obligaţi cu forţa să recunoască acest fapt. Pentru că refuzau, toţi au trecut prin „coridorul morţii“, fiind bătuţi cu cruzime şi umiliţi, unele fete fiind obligate să se dezbrace în pielea goală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite