Poliţia, criticată după protestele de la Guvern. Reacţia conducerii IGP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Deputatul fracţiunii parlamentare ACUM, Platforma DA, Iurie Reniţă, critică intervenţia oamenilor legii la acţiunea de protest şi la contramanifestaţia organizată joi, 24 mai, în faţa Guvernului.

Potrivit parlamentarului, şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc, dar şi poliţiştii au manifestat o totală indiferenţă faţă de obligaţiunile lor directe de serviciu, faţă de comportamentul agresiv al contramanifestanţilor şi faţă de pancartele obscene aduse de aceştia. De cealaltă parte, conducerea IGP susţine că poliţia şi-a făcut cu cinste datoria, transmite IPN.

„Din multitudinea de pancarte, una mai obscenă decât alta, sunt sigur că aţi remarcat-o pe cea care o viza direct pe doamna Sandu. Este de o vulgaritate şi de o obscenitate incredibilă! Chiar domnul Cavcaliuc n-a văzut-o şi n-a reacţionat în niciun fel? Atât el, cât şi ceilalţi poliţişti (de altfel foarte mulţi!) au manifestat o totală indiferenţă faţă de obligaţiunile lor directe de serviciu, faţă de comportamentul agresiv al contramanifestanţilor şi faţă de aceste pancarte obscene”, scrie Iurie Reniţă într-o postare pe Facebook.

Potrivit deputatului, „nu s-a putut de intervenit, deoarece contramanifestaţia a fost organizată de către „haiducul Codrilor Orhei”, Constantin Ţutu” şi de Partidul Democrat, al cărui lider este Vladimir Plahotniuc”.

În ziua protestului, şeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat pentru presă că s-a acţionat aşa cum prevede legea şi procedurile legale. Întrebat despre prezenţa minorilor la contramanifestaţie, acesta a spus că poliţia urmează să stabilească dacă acest lucru este adevărat şi dacă acest fapt se va confirma, urmează să fie stabiliţi părinţii lor. Referitor la injuriile scandate de contramanifestanţi, adjunctul IGP spune că astfel de cazuri sunt documentate, după care persoanele care au admis încălcări sunt trase la răspundere.

Solicitat astăzi de IPN, Gheorghe Cavcaliuc, a spus că poliţia şi-a făcut cu cinste datoria, a protejat cetăţenii din ambele grupuri care au protestat. Toată lumea a avut dreptul la libera exprimare, iar nimeni nu a avut de suferit.

Vasile Pascari, specialist principal la Direcţia municipală social umanitară şi relaţii interetnice, a declarat pentru IPN că autorităţile nu au primit declaraţii prealabile cu privire la întruniri de la organizatorii celor două acţiuni de protest. Legea prevede că notificările trebuie depuse în cazul în care numărul participanţilor depăşeşte 50 de persoane. Lipsa de notificare însă nu se sancţionează şi nici nu este motiv de a întrerupe manifestaţia, dacă aceasta este paşnică. Vasile Pascari a mai spus că există cazuri în care numărul participanţilor creşte chiar în timpul unei acţiuni. Cât ţine de distanţa care ar trebui să fie între două tabere de protestatari, specialistul a menţionat că trebuie să fie respectată „o distanţă rezonabilă”. Legislaţia nu stabileşte o limită exactă.

Reprezentanţii Blocului ACUM au organizat pe 23 mai o acţiune de protest în faţa Guvernului împotriva majorării preţurilor la carburanţi, dar şi la produsele de primă necesitate. În timp ce membrii şi simpatizanţii ACUM scandau în faţa Casei Guvernului, în preajma lor s-a organizat o contramanifestaţie, iar participanţii la ea au declarat că „politicienii trebuie să se apuce de lucru”. La faţa locului au intervenit zeci de poliţişti, care au format cordoane vii între cele două tabere de protestatari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite