Poligraful, spaima ofiţerilor de la Centrul Anticorupţie. Şeful le demonstrează că nu doare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Chetraru a fost testat cu poligraful. Foto: Dumitru Goncear
Viorel Chetraru a fost testat cu poligraful. Foto: Dumitru Goncear

În câteva săptămâni, vor demara testările cu detectorul de minciuni ale angajaţilor Centrului Naţional Anticorupţie. Primul care l-a încercat a fost şeful instituţiei.

După ce 336 de angajaţi ai Centrului Naţional Anticorupţie din totalul celor 509 au răsuflat uşuraţi pentru că au trecut prima evaluare, aceştia se pregătesc de o nouă probă: testarea cu poligraful. Rând pe rând, ei vor intra într-o cameră special amenajată, unde vor „îmbrăca“ aparatul şi vor răspunde la mai multe întrebări-capcană puse de doi experţi, instruiţi, la rândul lor, de un specialist din SUA.

Ofiţerii s-au înarmat deja cu ponturi despre felul în care poţi trişa.

„În ultima jumătate de an, cea mai accesată întrebare pe Google a fost «Cum să minţi poligraful»“, a spus mai în glumă, mai în serios Viorel Chetraru, directorul CNA.

„Pe internet poţi găsi multă informaţie. Specialiştii care au participat la curs au fost însă instruiţi să identifice contramăsurile pe care le-ar putea lua persoana testată. Ştiu cum să depisteze toate neregulile“, a dat asigurări specialistul american Mark Handler.

Pentru a le demonstra subalternilor că nu doare, Viorel Chetraru a fost primul care s-a lăsat testat, la o conferinţă de presă. În faţa jurnaliştilor, şeful CNA a răspuns doar la câteva întrebări, spre exemplu, dacă a întârziat vreodată la serviciu sau dacă a spus minciuni. În ambele cazuri răspunsul a fost „da“. Nu a fost decât o probă de ochii lumii. El va fi verificat cu adevărat abia după ce unul din cele trei detectoare donate de Guvernul SUA va ajunge în Moldova. Celelalte două aparate sunt pentru Ministerul de Interne, unde au fost instruiţi trei specialişti, şi Serviciul de Informaţii şi Securitate - doi experţi. Fiecare poligraf a costat 4.000 de dolari, iar pregătirea celor şapte specialişti - 20.000. 

„Anual, Guvernul SUA ajută Moldova cu circa trei milioane de dolari, bani acordaţi în special pentru reformarea organelor de drept. Moldova trebuie să demonstreze un angajament puternic că niciun funcţionar public nu este mai presus de lege“, a menţionat William Moser, ambasadorul SUA în ţara noastră.

Ofiţerii care vor pica testul nu vor fi însă demişi. „Toate informaţiile legate de stilul de viaţă, integritate şi datele parvenite la Departamentul securitate internă vor fi trimise consiliului disciplinar al instituţiei, care va lua o decizie“, susţine Chetraru.

Concurs pentru posturi vacante

La 1 octombrie 2012, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a fost reorganizat în Centrul Naţional Anticorupţie, trecând sub control parlamentar. Competenţele de investigare a infracţiunilor economice au fost transmise altor instituţii de drept. În urma unui concurs, Viorel Chetraru a câştigat funcţia de director al CNA, fiind în acelaşi post şi anterior. Ulterior, toţi angajaţii centrului au fost supuşi unui prim filtru. Doar 336 au trecut cu brio, conducerea instituţiei fiind nevoită să anunţe concurs pentru alte 14 posturi vacante.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite