FOTO VIDEO Istoria s-a rescris la Ungheni. Podul de Flori a reunit cetăţenii de pe ambele maluri ale Prutului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marşul lui Ştefan cel Mare a început duminica trecută, 5 iulie. FOTO Facebook
Marşul lui Ştefan cel Mare a început duminica trecută, 5 iulie. FOTO Facebook

Cetăţeni de pe ambele maluri ale Prutului au refăcut sâmbătă, 11 iulie, Podul de Flori. Tinerii unionişti care au pornit pe jos din Chişinău spre Bucureşti, în Marşul lui Ştefan cel Mare, au organizat marele eveniment la Ungheni.

Mai mulţi artişti, printre care Eugen Doga, Anastasia Lazariuc şi Nicu Ţărnă au adresat invitaţii către toţi susţinătorii unirii să participe la evenimentul care s-a desfăşurat de-o parte şi de alta a Prutului. Astfel, Podul feroviar a fost trecut din nou, după 20 de ani, pe jos, iar frontiera cu Republica Moldova a fost înlocuită de o mare de flori.

Şi artişti din România şi-au arătat susţinerea faţă de unire. Nicu Covaci, Alexandru Arşinel şi Grigore Leşe i-a chemat pe tinerii din stânga şi dreapta Prutului la Podul de Flori la Prut.

Participanţii au mers pe podul care uneşte cele două maluri de Prut, după care un grup a pornit spre Bucureşti, unde urmează să se întâlnească cu unioniştii din România în Piaţa Universităţii, mâine, 12 iulie.

Participanţii au scandat „România n-a avut graniţă la Prut”, „Basarabia pământ românesc”, „Unire”, „Basarabia e România”, „Limba română – unica stăpână”, „Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, „Jos hotarul de la Prut”, „România mare, vechile hotare”, „Trăiască România Mare”.

Participanţii au cântat piese patriotice şi au salutat alţi unionişti din România care îi îmbrăţişau pe participanţii din Republica Moldova şi, la rândul lor, scandau „Bine aţi venit acasă, fraţilor”.

Tudor Ungureanu, interpret de muzică populară şi lider al ansamblului „Ştefan Vodă”, a spus în faţa celor prezenţi că a trecut vama cu lacrimi în ochi şi că este o ruşine că fraţii trebuie să prezinte tot felul de documente ca să ajungă acasă. Interpretul speră că în Moldova creşte o generaţie care va reuşi să aducă Basarabia acasă, în România, transmite IPN.

Video preluat de pe Privesc.eu

Marşul lui Ştefan cel Mare este o iniţiativă a Platformei Unioniste „Acţiunea 2012” şi Tinerii Moldovei.


În ajun, Tinerii Moldovei au adresat o scrisoare deschisă către preşedintele României, Klaus Iohannis, dar şi către membrii Guvernului, parlamentarilor şi tuturor liderilor de partide de la Bucureşti, în care solicită să fie primiţi acasă.

Domnule Preşedinte,   În aceste zile, mai mult ca oricând, ne adresăm în primul rând Dumneavoastră, dar în acelaşi timp, fiecărui membru al Guvernului, fiecărui parlamentar în parte, tuturor preşedinţilor partidelor politice, pentru a ne fi alături.   Suntem în toiul unei acţiuni grele, prin care am vrut să arătăm Ţării cât de mult înseamnă  pentru noi şi că setea noastră de reîntregire nu a fost oprită nici de sutele de mii de deportări şi crime din perioada sovietică, darămite acum, când avem dreptul la libera exprimare.   Am mers spre Ţară 20-30 de kilometri pe zi. Am mers în caniculă, pe temperaturi de 40 de grade, acum, când vă scriem această scrisoare, tocmai continuăm marşul pe furtună. Nu ne va împiedica nimic să ajungem la Bucureşti: sâmbătă la 10:00 trecem Prutul pe jos la podul feroviar de la Ungheni, iar duminică la ora 14:00, prietenii sau simpli bucureşteni care nu au uitat de noi ne aşteaptă în Piaţa Universităţii.   Noi n-am vrut să fim aşteptaţi. Când revii acasă des, mama nu te mai întâlneşte cu masa întinsă, ci te ceartă de ce n-ai spălat cana după tine când ai plecat. Domnule Preşedinte, noi vrem să ne certaţi că  n-am spălat cana, nu mai vrem să fim aşteptaţi. Suntem tineri, suntem entuziaşti, este adevărat. Dar suntem o mie care gândim la fel. Fiecare dintre noi are cel puţin părinţii, fraţii, verişorii şi vecinii care gândesc la fel. Domnule Preşedinte, noi suntem doar 3 milioane peste Prut.   Ce vrem să vă rugăm, Domnule Preşedinte, este să nu uitaţi nici Dumneavoastră de noi. Ştim că sunteţi un om foarte ocupat, care are griji foarte mari pe cap, dar duminică ajungem la Bucureşti pentru a vă transmite Dumneavoastră, ca reprezentant al poporului român, dorinţa de Unire a românilor basarabeni, exprimată în Apelul Marii Adunări Naţionale din 5 iulie de la Chişinău, şi mesajele venite de la oamenii simpli din satele şi oraşele Republicii Moldova cu care ne-am întlnit în marşul nostru pedestru. Vă scriem Dumneavoastră.   Drumul nostru lung ne-a făcut fericiţi, nu ne aşteptaţi ca pe nişte oaspeţi, noi nu mai avem ce să oferim, decât pe noi înşine Maicii Românii. Ştim că rigorile diplomatice nu vă permit mai multe, dar vă rugăm, domnule preşedinte, să ne primiţi măcar cu o strângere de mână şi un cuvânt bun, cum aţi făcut-o când ne-am văzut la Chişinău.

Amintim că marşul a început duminica trecută, imediat după încheierea Marii Adunări Naţionale. În cadrul manifestaţiei, mii de oameni au scandat lozinci unioniste şi au votat, simbolic, unirea Republicii Moldova cu România. Aceştia au fost susţinuţi inclusiv de deputaţi în Parlamentul României, dar şi de moldoveni din Diaspora.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite