Peter Michalko: Lupta împotriva corupţiei este criteriul care stă la baza asistenţei UE

Peter Michalko: Lupta împotriva corupţiei
este criteriul care stă la baza asistenţei UE

Peter Michalko FOTO IPN

Corupţia este fenomenul cel mai rău pentru orice societate şi este cu atât mai rău în cazul unei societăţi în tranziţie, susţine şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ambasadorul a declarat că lupta împotriva corupţiei şi este unul dintre criteriile de bază în ceea ce priveşte asistenţa UE pentru Republica Moldova, dar şi pentru cooperare, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Citind Acordul de Asociere şi agenda de asociere, veţi vedea în ce măsură se pune accent mare pe lupta împotriva corupţiei. Sigur că în acest context este important ca toate instituţiile de stat care sunt implicate în lupta împotriva corupţiei să lucreze în mod credibil, în aşa fel încât cetăţenii să fie siguri că instituţiile acestea sunt independente, că nu există interese care le-ar influenţa în mod neechilibrat”, a notat diplomatul european.
 
Peter Michalko a spus că UE e interesată ca Republica Moldova să fie un stat democratic, motiv pentru care solicită îndeplinirea unor criterii legate de drepturile omului, respectarea normelor democratice la implementarea controversatului sistem electoral mixt, implicit menţinerea unui sistem politic pluripartit; independenţa justiţiei şi libertatea mass media. Ambasadorul spune că a discutat aceste lucruri la toate întâlnirile pe care le-a avut cu oficiali moldoveni şi, deci, Guvernul de la Chişinău ştia foarte bine ce condiţii există pentru debursarea asistenţei europene.
 
În ceea ce priveşte evaluarea care a ţinut de domeniul justiţiei, pentru anii 2014-2015, oficialul a menţionat că s-a constatat că progresul în reforme nu a fost satisfăcător pentru a putea să fie eliberată această parte de suport bugetar. Potrivit lui Peter Michalko, cele mai importante elemente de atunci au fost ritmul foarte lent al adoptării legislaţiei. Este adevărat, spune oficialul, că ulterior au fost schimbări în acest domeniu, nişte schimbări la nivel de legislaţie, dar împreună cu aceste schimbări trebuie să fie şi o implementare vizibilă şi solidă.
 
Referitor la asistenţa macrofinanciară europeană, Peter Michalko a declarat că acum lucrurile ţin de evaluarea situaţiei de după adoptarea sistemului nou electoral. „Acum vom vedea ce decizii vor fi adoptate în privinţa implementării acestei legislaţii, în ce măsură acestea vor respecta principiile democraţiei şi sistemului eficient democratic, bazat pe sistem multipartid, pe drepturile omului şi libertăţile fundamentale în domeniul electoral, după cum a şi fost subliniat în poziţia comună a instituţiilor europene din luna iunie. Şi după această evaluare va fi adoptată o decizie”, a menţionat ambasadorul UE.
 
Întrebat de ce integrarea europeană nu a reuşit să ajungă idee naţională la nivelul oamenilor de rând, Peter Michalko susţine că nu ar fi de acord cu constatarea că oamenii de rând nu ar fi de partea integrării europene sau a vectorului european. Ce este poate important, în opinia sa, este să cunoască mai bine ce înseamnă acest lucru şi în ce mod poate să îmbunătăţească vieţile lor dezvoltarea Republicii Moldova bazată pe cooperare şi relaţii cu UE. Cu instrumente care există – Acordul de Asociere şi asistenţa din partea UE, Republica Moldova şi cetăţenii ei pot să ajungă la un nivel al standardelor europene. Se cer multe eforturi, multă muncă, dar sunt alte ţări care au trecut acest drum şi Republica Moldova are toate instrumentele care să poată avea acelaşi succes, spune ambasadorul.
 
citeste totul despre: