Peste 50 de ziare şi reviste din Moldova şi-au sistat activitatea în ultimii cinci ani

Peste 50 de ziare şi reviste din Moldova şi-au sistat activitatea în ultimii cinci ani

FOTO simbol sursa freeimages.com

În ultimii cinci ani, în Republica Moldova şi-au sistat activitatea redacţiile a peste 50 de ziare şi reviste, din cauza situaţiei în care s-a pomenit sectorul distribuţiei ediţiilor periodice. Cifrele au fost prezentate de vicedirectorul Moldpresa Grup SRL, Adrian Racu, într-o conferinţă de presă la IPN.

Potrivit vicedirectorului, alte peste 50 de redacţii, cu care Moldpresa Grup are în prezent încheiate contracte de distribuţie a presei periodice, îşi vor micşora tirajele, iar drept consecinţă consumatorii nu vor mai avea acces la informaţie. „Chiar dacă dorim o societate informată, nu doar pentru bifă, dar pe bune, într-un final scad punctele comerciale prin intermediul căruia se distribuie presa”, constată Adrian Racu.

Adrian Radu a remarcat că, deşi suntem în secolul 21, în era tehnologiilor informaţionale, nu toată informaţia mediatizată online poate fi tratată cu încredere. „Deşi toţi strigă că avem acces la informaţie, întrebarea care apare este la care informaţie”, a remarcat vicedirectorul. „Chiar dacă suntem în perioada marilor schimbări, atât la nivel central, cât şi la nivel local, această schimbare nu are nimic comun cu cei care au nevoie de informaţie”, a mai spus Adrian Radu.

Igor Blanari, un alt vicedirector al întreprinderii, a pus că doar consumatorul trebuie să decidă din ce surse să se informeze. „Chiar dacă avem o decizie de distribuire a publicaţiilor periodice, de comercializare a presei, aceasta nu se respectă de către preturile de sector, de către funcţionarii publici în general, punând impedimente difuzorilor de ziare, prin întocmirea diverselor acte de constatare, procese verbale, chiar şi cu scrisori de evacuare”, a spus Igor Blanari.

Viorel Filimon, directorul Moldpres Grup, a menţionat că „distribuţia presei scrise şi a altor publicaţii periodice este o activitate cu un puternic impact social, iar statul este obligat să o garanteze prin prisma asigurării libertăţii presei şi a libertăţii de exprimare”. Potrivit directorului, problemele cu care se confruntă astăzi presa scrisă au apărut din cauza că autorităţilor publice locale nu au dorinţa de a conştientiza caracterul şi impactul social al acestei activităţi.

Moldpres Grup SRL deţine 235 de chioşcuri, situate în municipiul Chişinău şi alte 11 oraşe din ţară. La reţeaua de chioşcuri se adaugă 45 librării din Chişinău şi alte zece oraşe ale ţării.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: